Vâsc - Simbolistica.com

Vâsc

Vâsc

Sărutul sub vâsc este o tradiție binecunoscută de sărbători, care a dat naștere la nenumărate povești romantice. Dar cum a devenit această plantă asociată cu un sărut de Crăciun? Deoarece semnificația vâscului datează de mii de ani, să aruncăm o privire mai atentă asupra plantei și asupra multor alte tradiții și mituri antice asociate cu ea.

Istoria plantei de vâsc

Originar din Europa de Nord și cunoscut sub numele de Viscum Album, vâscul este o plantă hemiparazită care crește pe ramurile copacilor, în special pe copaci din lemn de esență tare precum stejarul și mărul. Se caracterizează prin frunze veșnic verzi simetrice și fructe de pădure albe sau roșii și a fost considerat sacru de secole.

În mitologia nordică, greacă și romană


În mitologia nordică, zeul Baldur — fiul lui Frigga, zeița iubirii și a căsătoriei — era invincibil, deoarece mama lui făcuse ca tot ce creștea pe pământ să promită că nu îi va face rău. Din păcate, vâscul nu a crescut de fapt pe pământ, așa că a fost folosit sub formă de săgeată sau suliță pentru a-l ucide. Lacrimile Friggăi s-au transformat apoi în boabe de vâsc, care l-au readus la viață pe fiul ei, așa că ea a declarat planta un simbol al iubirii.

„Moartea lui Baldur” de Christoffer Wilhelm Eckersberg (1817)

În Eneida lui Vergiliu, vâscul este văzut ca un simbol al norocului. Eroul troian Eneas aduce o creangă de aur, despre care se crede că este vâsc, pentru a intra în Infern. Una dintre poveștile episodice din epopee, Creanga de aur, a fost scrisă în timpul Pax Romana sub domnia lui Augustus Cezar.

Semnificația celtică și romană


Filosoful roman Pliniu cel Bătrân a scris că druizii, oameni de rang înalt din Marea Britanie și Franța, „nu aveau nimic mai sacru decât vâscul și copacul care îl poartă”. De fapt, vechii druizi venerau planta și chiar se cățărau în copaci pentru a o recolta. Vâscul era folosit pe scară largă în ritualuri sau în medicină.

Obiceiul de a agăța vâscul în timpul sărbătorilor provine probabil din tradițiile Saturnaliilor, o sărbătoare păgână a lui Saturn, zeul roman al agriculturii. Romanii au sărbătorit-o împodobindu-și casele cu coroane de flori și alte vegetații, împreună cu ospățul și oferirea de cadouri.

Până în secolul al IV-lea, multe dintre tradițiile festivalului roman au fost încorporate în sărbătorile de Crăciun pe care le cunoaștem astăzi și continuă să prospere.

De ce se sărută oamenii sub vâsc de Crăciun?


Nu este clar de ce oamenii au început să se sărute sub vâsc, dar tradiția pare să fi prins mai întâi în rândul lucrătorilor domestici din Anglia și apoi să se fi răspândit în clasa de mijloc. Este probabil înrădăcinată într-o tradiție străveche în care vâscul era considerat un simbol al fertilității. Alte motive ar putea include mitul nordic al lui Baldur, obiceiurile druidice și tradițiile Saturnaliei.

Una dintre primele mențiuni ale tradiției vine din The Pickwick Papers, un roman din 1836 al lui Charles Dickens, în care vâscul trebuia să aducă noroc celor doi oameni care s-au sărutat dedesubt și ghinion celor care nu au făcut-o. Până în secolul al XVIII-lea în Marea Britanie, planta devenise o parte semnificativă a sărbătorilor de Crăciun.

Reprezentare grafică din manuscrisul original al lui Charles Dickens
Semnificația simbolică a plantei de vâsc

Vâscul este mai mult decât un simplu decor de Crăciun, deoarece este anterioară Crăciunului. A fost legat de multe povești și tradiții de-a lungul a sute de ani. Iată câteva dintre simbolurile sale:

Un simbol al fertilității și vindecării

În vremurile străvechi, druizii îl asociau cu vivacitatea, deoarece planta a rămas în mod miraculos verde și a înflorit chiar și în timpul iernii. De asemenea, credeau că poate face minuni. De aceea îl foloseau ca medicament pentru a încuraja fertilitatea. Însuși, naturalistul roman, Pliniu cel Bătrân, a văzut vâscul ca pe un leac împotriva otrăvii și a epilepsiei.

Un simbol al iubirii

Vâscul a devenit asociat cu dragostea datorită tradiției săruturilor. În multe filme și romane, vâscul oferă cuplurilor ocazia de a deveni intim, întărind astfel asocierea sa cu dragostea și dragostea.


Un simbol al norocului

Deși asocierea are rădăcini probabil în mitologiile nordice, greacă și romană, este, de asemenea, o tradiție în Franța de a oferi o crenguță de vâsc ca farmec de noroc sau „Porte Bonheur” de Anul Nou.


Protecție împotriva răului

În epoca medievală, vâscul era agățat pe tot parcursul anului pentru a îndepărta spiritele rele, fantomele și vrăjitoarea, iar apoi vechea plantă era arsă după ce a fost adusă una nouă.

Simbolismul vâscului
Vâsc în uz modern

Vâscul este considerat floarea simbolică a statului Oklahoma, SUA, precum și floarea comitatului Herefordshire, Anglia. De asemenea, 1 Decembrie a fost recunoscută de Parlamentul Britanic drept Ziua Națională a Vâscului.

Motivul a devenit popular în modelele art nouveau din întreaga Europă și și-a stabilit, de asemenea, locul în artă, de la decorațiuni sezoniere de Crăciun și Anul Nou până la piese non-sezoniere, cum ar fi vaze, lămpi și vesela.

În designul de bijuterii, vâscul este adesea prezentat pe cercei, coliere, broșe, brățări și inele. Unele sunt modelate în aur sau argint, unde perlele de apă dulce sunt descrise ca fructe de pădure albe.

Alte modele descriu frunze din pietre de smarald, sticlă verde, coajă Paua, sidef sau lut polimeric. Vâscul face decorațiuni superbe pentru păr, în special în agrafe și piepteni.

Pāua este numele maori dat la trei specii din Noua Zeelandă de melci de mare comestibili.
Pe scurt

Vâscul ca simbol al iubirii, fertilității și norocului datează de mii de ani, dar continuă să fie semnificativ în vremurile moderne. De fapt, mulți încă țin de tradiția de a agăța misteriosul ramur de aur în timpul Crăciunului pentru a aduce noroc, romantism și pentru a îndepărta răul.

Postări relevante