Viperă - Simbolistica.com

Viperă

Viperă

MITOLOGIE

Pentru a simboliza transformările care-i vor conduce pe cei defuncți de la formele acestei vieți terestre la formele unei vieți care renaște, într-o altă lume, morții sunt reprezentați în anumite picturi egiptene ca fiind înghițiți de o viperă, încolăciți în pântecul ei și ieșind prin coada acesteia sub forma unui scarabeu. În alte exemple, sufletul defunctului intră prin coadă și iese prin botul viperei.

Nehebkau (scris și Nehebu-Kau) este zeul șarpe primordial în mitologia egipteană antică. Deși considerat inițial un spirit rău, el funcționează mai târziu ca un zeu funerar asociat cu viața de apoi. Fiind unul dintre cei patruzeci și doi de evaluatori ai lui Ma’at, se credea că Nehebkau îi judecă pe decedați după moarte și le oferă sufletului ka – partea sufletească care distingea pe cei vii de cei morți.
Nehebkau a fost considerat în cele din urmă o zeitate puternică, binevoitoare și protectoare. În mitologia târzie, el este descris ca un însoțitor al zeului soarelui Re și un însoțitor al regelui decedat. Deoarece este atât de strâns asociat cu zeul soarelui, numele său a fost evocat în vrăji magice pentru protecție. Festivalul său a fost sărbătorit pe scară largă în Regatul Mijlociu și Noul Regat.

Vipera care poartă în ea însăși o otravă mortală, ar juca aici rolul unui creuzet unde se petrec transmutările. Ea este conceptuală ca un alambic. Urmând o altă interpretare, aceea a lui G. Maspero, reptila ar simboliza în cazul de față dublul vieții zeilor. Dar trecerea sufletului celor morți prin acest dublu ar avea de asemenea drept urmare pregătirea lor pentru o viață nouă, într-un fel divinizată.

Șarpele mai este și în cazul de față imaginat ca agentul transformărilor psihice și spirituale.

Vedeți și șarpe.

VISE

Zămislită de inconștient în vise, vipera trădează o pulsiune neintegrată în ierarhia conștientizată a valorilor.

Dacă ți-e frică de o viperă, atunci, în realitate, îți va aduce prietenie cu o persoană necinstită, capabilă de înșelăciune.

Dacă întâlnești o viperă prietenoasă, o mângâi și i-ai admirat culoarea, atunci fii pregătit pentru multe mici necazuri prin rezolvarea cărora ar trebui să obții o satisfacție profundă.

Vipera care stă pe pieptul tău, în cartea de vis a lui Miller, este o nevoie urgentă de a fi examinată în clinică, pentru a evita consecințele grave.

Dacă vezi o mulțime de vipere mari și mici care te înconjoară, semnalează o răutate minoră pregătită de cineva la care nu te aștepți. Dușmanii așteaptă șansa de a te ataca.

Dacă ai ucis o viperă în visul tău, vei elimina cu ușurință adversarul din calea ta. Dacă găsești o viperă ascunsă sub o punte – ai grijă la cuvintele tale și încrede-ți secretele numai acelor oameni, pe care îi cunoști de mult timp.

Dacă atingi o viperă într-un vis, Vanga a interpretat acest lucru ca un semn că ești înconjurat de oameni ipocriți. Aveți grijă cu partenerul de afaceri, acesta ar putea transfera toate finanțele în cont propriu. În plus, colegii de la locul de muncă pot dezvălui neajunsurile și eșecurile tale șefului tău, iar asta poate duce la conversații serioase și chiar la o mustrare. Dacă o viperă se ghemuiește, înseamnă că inamicul este foarte aproape; verifică-ți împrejurimile, pentru a nu regreta mai târziu.

Vipera din cartea de vis a lui Freud este interpretată ca o trădare a unei persoane dragi.

Postări relevante