Zodia Fecioară - Simbolistica.com

Zodia Fecioară

Zodia Fecioară

Fecioara este al șaselea semn al Zodiacului, ce se situează chiar înainte de echinocțiul de toamnă.

Aceasta este un simbol al secerișului, al îndemnării manuale, al acurateții minuțioase. Este al doilea semn al lui Mercur care se manifestă totuși într-un cadru mai coborât, pământesc și practic decât în semnul Gemenilor care corespunde cu aspectul aerian al vestitorului zeilor.

Cu Fecioara ne aflăm la sfârșitul ciclului anual al elementului Pământ; înaintea pământului rece al Capricornului, acela al însămânțărilor de iarna; după pământul gras, umed și cald al Taurului, acoperit cu vegetația abundentă și înmiresmată a primăverii.

Acum se prezintă un pământ uscat de razele unui soare de vară și secătuit de virtuțile sale nutritive. Pe el se culcă spicul tăiat, așteptând ca bobul uscat să se desprindă din spic și din învelișul său. Ciclul vegetal se sfârșește pe un pământ nou, virgin, hărăzit să primească ulterior sămânța. De unde imaginea ce reprezintă acest semn, o fecioară înaripată ce poartă un spic sau un snop.

Mercur este planeta diriguitoare. Este un timp al secerișului și al adăpostirii în hambare a recoltei. Acum rezultatele muncii depuse se cântăresc și se calculează. Ne situăm într-o lume care se diferențiază, se particularizează, se selecționează, se cerne, se reduce, se despoaie, își dă limite precise.

Diferența virginală seamănă mai curând cu un exercițiu de stil văzând puritatea lineară a arabescurilor. În acest univers se proiectează silueta unui caracter care-și are drept echivalent complexul anal retras asupra sieși din psihanaliza freudiană. Este vorba despre o dispoziție generală pentru a reține, a controla, a stăpâni și a se disciplina; despre o tendință către economie, parcimonie, acumulare, conservare, temporizare; despre un caracter serios, conștiincios, scrupulos, rezervat, sceptic, metodic, ordonat, legat de principii, de reguli; de sobrietate, îmbinată cu sensibilitate, muncitor, întors către lucrurile dificile, greu de făptuit, ingrate sau penibile, văzând să satisfacă, înainte de toate, un sentiment de securitate.

În Egipt, corespundea cu semnul lui Isis.

Locul al șaselea în ordinea zodiacală îl face să se împărtășească din simbolismul numărului șase și Pecetei lui Solomon, ținând astfel totodată de foc și de apă. Simbolizează conștiința născând din confuzie precum și nașterea spiritului.

Vedeți și Isis, Pecetea lui Solomon, cifra șase.

Postări relevante