Zodia Vărsător - Simbolistica.com

Zodia Vărsător

Zodia Vărsător

Vărsătorul este al unsprezecelea semn din Zodiac, fiind situat chiar la în mijlocul iernii.

El simbolizează solidaritatea colectivă, cooperarea, fraternitatea și detașarea de lucrurile materiale. Ascendentul său tradițional este Saturn, căruia i s-a adăugat și Uranus, după ce a fost descoperit.

Imaginea prin care este înfățișat acest al unsprezecelea semn zodiacal înseamnă nobila figură a unei ființe umane împlinite. Vărsătorul are trăsăturile unui bătrân înțelept care ține sub braț sau pe umăr una sau două amfore. Aceste urne înclinate răspândesc șuvoiul de apă ce le umple. Starea lichidă a acestui șuvoi este aeriană și eterată, caracterul fluid al aerului contribuind la aceasta. În aceeași măsură intervine și natura lenevită și molatecă a apei. Mediul invocat aici poate fi asemuit cu acela al apelor din aer răspândite prin unde, sau cu cel al fluidului din oceanul aerian în care ne scăldăm.

Acest semn de Aer , care are totuși rezonanță acvatică, trimite la o substanță nutritivă, mai curând destinată să potolească setea sufletului decât pe cea a trupului.

Aerul Gemenilor evocă o comunicare a spiritului, iar cel al Balanței dialogul inimii. Aerul din Vărsător impune o lumea a afinităților elective. Ele fac din noi niște persoane ce trăiesc într-o comunitate spirituală și care se află în centrul sferei universale. Semnul a fost pus în relație cu Saturn, în măsura în care astrul eliberează ființa din lanțurile ei instinctuale și degajă forțele sale spirituale, prin intermediul unei deposedări. Însă acestui semn i se mai adaugă un ascendent: Uranus, cel care remodelează ființa eliberată în focul puterii prometeice, având drept finalitate depășirea de sine. În comparație cu Leul herculean, ne aflăm în fața Vărsătorului serafic. Materia intimă a acestui tip zodiacal este fluidă, ușoară, eterată, volatilă, transparentă, respirând în întregime o limpezime spirituală aproape angelică. Vărsătorul poartă darul detașării de sine unit cu seninătatea și generozitatea ce edifică altruism, simțul prieteniei, devotamentul social.

Mai există un vărsător uranian, prometeic, semn al ființei ce reprezintă avangarda, progresul, emanciparea, aventura.

Postări relevante