Zodia Rac - Simbolistica.com

Zodia Rac

Zodia Rac

Racul este al patrulea semn zodiacal ce se situează imediat după solstițiul de vară când zilele încep să scadă.

Hieroglifa lui seamănă cu două spirale. Acestea exprimă schimbarea de sens a mișcării solare, care devine din ascendentă descendentă, reprezentând schematic valurile vieții. Semn lunar, el înseamnă retragerea spre sine, sensibilitatea, timiditatea și tenacitatea.

O dată cu Racul apare un întreg Univers acvatic. El se înfățișează ca simbolul apei originare: apa-mumă liniștite și adânci cu izvor murmurător, trecând prin laptele matern și seva vegetală. Racul este un animal de apă ce trăiește sub o carapace ocrotitoare. Spiritului apelor i se asociază o valoare de intern, de intim, sau de interior. Astfel se amintește că aparențele sau prefigurările vieții care renasc: germeni, ouă și muguri sunt înconjurate de cochilii, de matrice, de scoarță și învelișuri. Aceste protecții sunt sortite să adăpostească puterea de renaștere, închizând-o.

De fapt, cel de-al patrulea semn se identifică cu arhetipul matern pus în lumină de Jung. Întreaga lume a valorilor de conținut, adică tot ceea ce este mare, înveselește, adăpostește, păstrează, hrănește, apără și încălzește ceea ce este mic.

Semnului îi este asociată Luna, cu chipul palid și lumina cenușie. Este simbolul planetar al acestui principiu matricial , al psihismului inconștient, al luminii vegetative crepusculare, al pulsării vitale neasumate încă de rațiune. În concertul zodiacal, partitura Racului,se asimilează unui murmur melodic de penumbră sau unui cântec visător în clarobscur. Asta doar în cazurile în care nu este vorba de o tăcere solemnă.

Natura celor născuți sub acest semn provine din dezvoltarea sensibilității sufletului copilului pe lângă mamă, precum și din amplificarea imaginarului cu lumea lui de subiectivitate, de amintire, de vis, de romanesc, de fantezie, de lirism.

Rolul Racului este și acela al medierii. El marchează mijlocul anului și leagă lumea formală de cea informă, este pragul reîncarnării, trecerea de la zenit la nadir. Ființele marcate de acest semn se bucură de o mare putere secretă, potrivită pentru a favoriza renașterile viitoare.

Vedeți și zenit, nadir.

Postări relevante