Viespea de gropi - Simbolistica.com

Viespea de gropi

Viespea de gropi

Viespea-de-gropi este o insectă ce narcotizează păianjenii, pentru ca larvele sale să aibă un suport pe care să se dezvolte. Ea își clădește cuibul prin preajma oamenilor în hornuri și pe zidurile colibelor acestora. De aceea, prin asocierea frecventă cu viețile oamenilor, viespile-de-gropi au căpătat un rol important în bestiarul simbolic și mitologic african.

În Rodezia de Nord, această viespe este socotită șefa tuturor păsărilor și al reptilelor de pe pământ. Stăpână a focului, ea l-ar fi obținut de la Dumnezeu, în noaptea timpurilor, ca să-l ofere oamenilor.

Rhodesia era o regiune sud-centrală a Africii. Numită după administratorul colonial britanic Cecil Rhodes, ea a fost administrată de Compania Britanică din Africa de Sud în secolul al XIX-lea și a fost exploatată în principal pentru zăcămintele sale de aur, cupru și cărbune. În 1911 a fost împărțit în Rhodesia de Nord și Rhodesia de Sud (Zambia de astăzi și, respectiv, Zimbabwe).

Pentru populația bambara din Mali, viespea-de-gropi este totodată un însemn al unei clase de inițiați superiori și încarnează puterea sublimării profanului în sacru.

Postări relevante