Măslin - Simbolistica.com

Măslin

Măslin

MITOLOGIE

Măslinul este un copac cu o mare bogăție simbolică, el reușind să fie substratul pentru pace, fecunditate, purificare, putere, victorie și răsplată.

În Grecia era consacrat Athenei, iar primul măslin, născut dintr-o întrecere între Athena și Poseidon, a fost păstrat ca o comoară în spatele Erechteionului.

Atât Atena, Zeița Înțelepciunii, cât și Poseidon, Zeul Mării, s-au oferit voluntari pentru a deveni protectorii unui oraș nou construit din Attica (regiunea istorică a Greciei). Regele orașului, Cecrops, le-a sugerat amândurora să participe la un concurs în care fiecare ar oferi orașului un cadou.
Orașul avea să fie numit după zeul sau zeița al cărui dar era judecat de cetățeni ca fiind cel mai prețios, util și divin. Poseidon și-a ridicat tridentul și a lovit o stâncă, creând un izvor de apă sărată care simboliza darul puterea sa asupra mării. Atena a lovit o stâncă cu sulița și a dat naștere
măslinului, o ofrandă care semnifica rodnicia și pacea. Cetăţenii au ales cadoul Atenei, iar ea a devenit pentru totdeauna patrona oraşului numit după ea.

Și astăzi mai pot fi văzuți, pare-se, puieții acelui măslin pe Acropole.

Măslinii cresc din belșug pe câmpia Eleusis. Aceștia erau protejați, iar cei care-i vătămau erau chemați în fața judecății. Ei sunt oricum divinizați în imnul homeric către Demetra care preamărește tocmai aceste inițieri eleusine.

Măslinul are semnificații asemănătoare în toate țările europene și orientale.

După o legendă chinezească, lemnul de măslin ar neutraliza anumite otrăvuri sau veninuri: ceea ce i-ar conferi o valoare tutelară.

În Japonia simbolizează amabilitatea, precum și succesul în studii și întreprinderi civile sau războinice. Este un arbore al victoriei.

În Islam, măslinul este un pom central, axa lumii, simbol al Omului universal, al Profetului. Copac binecuvântat, el este asociat cu Lumina, întrucât untdelemnul de măslin alimentează lămpile.

Admirabilul verset coranic al Luminii compară lumina lui Dumnezeu cu o firidă în care se găsește o lamă; lampa este într-un pahar; paharul într-un astru foarte strălucitor; își trage lumina dintr-un pom binecuvântat, măslinul, care nu provine nici de la Răsărit, nici de la Apus, și al cărui untdelemn luminează sau aproape, fără ca focul să-l stingă.

De asemenea, în ezoterismul ismaelian, măslinul din vârful muntelui Sinai este o reprezentare a Imamului: totodată axă, Om universal și izvor de lumină.

În tradițiile evreiești și creștine, măslinul este un simbol al păcii. Chiar o ramură de măslin este adusă de porumbel lui Noe la sfârșitul Potopului. După o veche legendă, crucea răstignirii lui Hristos era și ea din lemn de măslin și de cedru.

În plus, în limbajul Evului Mediu, mai este și un simbol de aur și iubire. Dacă voi putea vedea la ușa ta din lemn de măslin aurit, te voi numi pe dată templu al lui Dumnezeu, scrie Angelus Silesius, inspirându-se din descrierea Templului lui Solomon.

Se spune despre măslin, arbore sacru, că unul din numele lui Dumnezeu sau vreun alt nume sacru stă scris pe fiecare din frunzele sale. Și baraka untdelemnului său poate fi atât de puternică încât poate înmulți prin ea însăși cantitatea sa și deveni periculoasă. În anumite triburi, oamenii beau untdelemn de măsline pentru a spori puterea lor de procreere.

O altă interpretare a simbolului măslinului identifică acest pom binecuvântat cu Avraam și cu ospitalitatea lui care va fi menținută până în ziua Reînvierii. Pomul avraamic al preafericiților despre care vorbește hadith-ul următor ar fi de asemenea măslinul. Măslinul simbolizează în definitiv Raiul celor aleși.

VISE

Visezi un măslin


Când vezi un măslin într-un vis, asta simbolizează dragostea adevărată. Există șansa să ai un partener pentru care nu simți pasiunea și alte emoții care ți-au marcat relațiile anterioare, motiv pentru care ai avut momente în care te-ai îndoit de alegerea pe care ai făcut-o când vine vorba de persoana iubită. Acea persoană îți oferă un sentiment de siguranță și pace care ți-a lipsit. Acest lucru este neobișnuit pentru tine, deoarece începi să realizezi că este o persoană atât de normală încât nici măcar nu te poți certa cu ea.

Visezi că mănânci măsline


Visul în care mănânci măsline simbolizează jocuri de dragoste neplăcute. Probabil vei da cuiva false speranțe, ceea ce nu va fi în sincron cu planurile sale de a avea ceva serios cu tine. Îți vei dori o aventură care să nu-ți dea bătăi de cap. În schimb, vei primi lupte și lecții care te vor învăța să recunoști ce te poți aștepta de la anumiți oameni.

Visezi cum culegi măsline


Dacă visezi cum culegi măsline, înseamnă că te așteaptă o slujbă mare. Există șansa să vină perioada anului în care trebuie să muncești mult mai mult pentru a-ți oferi ție și familiei tale o viață confortabilă. Veți ține evidența banilor pe care îi câștigați, astfel încât să nu îi cheltuiți pe lucruri banale sau inutile, ci pe lucrurile de care aveți de fapt nevoie.

Visezi pe alți oameni cum culeg măsline


Când vezi pe altcineva culegând măsline în visul tău, înseamnă că persoana iubită îți va cere să-l ajuți cu un singur proiect. Probabil că va trebui să-ți amâni obligațiile din cauza asta, dar asta ți se va părea corect și îi vei da o mână de ajutor prietenului sau membrului familiei. Asta este cel puțin ce poți face după tot ce ați trecut împreună.

Visezi că alți oameni mănâncă măsline


Dacă vezi pe altcineva mâncând măsline într-un vis, înseamnă că un partener sau cineva care îți place de mult timp joacă jocuri cu tine. Ei nu îți arată adevăratele sentimente, ci încearcă să afle cât de puternice sunt emoțiile tale. Probabil ai observat că acea persoană te testează. Dacă poți accepta asta, nu te plânge, dar dacă acea situație te deranjează, încheie relația și găsește-ți sufletul pereche în altă parte.

Visezi că hrănești pe cineva cu măsline


Să hrănești pe cineva cu măsline într-un vis înseamnă că dai mult mai mult oamenilor decât primești. Ești gata să sacrifici totul pentru cineva de care îți pasă, dar asta nu se poate spune pentru oamenii din jurul tău. Te simți adesea rănit și trădat din această cauză.

Visezi că cineva te hrănește cu măsline


Când visezi că cineva te hrănește cu măsline, simbolizează singurătatea. Dacă ești singură de mult timp, astfel de sentimente sunt complet normale și naturale. Cu toate acestea, dacă ești într-o relație sau căsătorit(ă), nu ar trebui să te simți așa. Este timpul pentru o conversație serioasă cu partenerul tău.

Visezi că plantezi măslini


Plantarea măslinelor într-un vis înseamnă că familia ta se va extinde. Oamenii mai tineri ar putea avea un copil, în timp ce cei mai în vârstă ar putea să-și extindă cercul de prieteni și să-i vadă pe cei cu care nu au o legătură familială, ca pe cei dragi.

Visezi că alți oameni plantează măslini


Când vezi pe altcineva plantând măsline într-un vis, înseamnă că cineva te va anunța că a avut un copil. Probabil că vorbim despre un prieten sau un membru al familiei care nu locuiește în orașul tău. S-ar putea să fi pierdut contactul cu acea persoană, dar vestea te va bucura.

Visezi că uzi măslini


Udarea măslinelor într-un vis înseamnă că vei petrece timp de calitate cu oamenii pe care îi iubești. Există posibilitatea să vă adunați prietenii și familia și să vă bucurați cu adevărat de compania lor, având în vedere că nu ați avut șansa să-i vedeți des din cauza muncii și a altor obligații. Acest lucru vă va ajuta să vă reîncărcați bateriile pentru provocările care vă așteaptă în viitor.

Visezi pe alți oameni că udă măslini


Dacă vezi pe altcineva udând măsline într-un vis, înseamnă că vei primi un telefon de la cineva pe care nu ai mai văzut-o de ceva vreme. Un vechi prieten îți va cere să luați o ceașcă de cafea împreună. Îți vei aminti de niște momente placute și vei avea zâmbetul pe buze mult timp.

Visezi că mergi printr-un câmp de măslini


Mersul printr-un câmp plantat cu măslini înseamnă că, în sfârșit, vei face pace cu tine însuți. Îți vei da seama ce vrei și cum să-l atingi. Vei pune capăt, în sfârșit, unei lupte interioare de lungă durată care te-a epuizat până la extrem.

Visezi că alergi printr-o livadă de măslini


Dacă visezi să alergi fără griji printr-o livadă de măslini, înseamnă că vei fi fericit pentru ceilalți. Totuși, dacă visezi să fugi de cineva sau că te ascunzi în spatele măslinilor, înseamnă că ai o mulțime de dușmani. Toate acestea sunt rezultatul ambițiilor tale excesive care te-au făcut să arzi podurile din spatele tău.

Visezi cum cumperi măsline


Visul în care cumperi măsline simbolizează un conflict cu un membru mai în vârstă al familiei, din păcate. Diferența de vârstă a fost întotdeauna ușor de observat în cazul tău, dar ai încercat să nu reacționezi la încercările lor constante de a-și impune opiniile și deciziile. Cu toate acestea, nu va trebui să mai suporți asta și îi vei cere să înceteze să se amestece în viața ta. Acea persoană va fi jignită de asta.

Visezi că vinzi măsline


Vinderea măslinelor într-un vis simbolizează de obicei o neînțelegere cu o persoană dragă. Vei avea o ceartă cu un prieten care nu se va sfârși în a vă coordona opiniile. În schimb, veți începe să vă distanțați unul de celălalt. Dacă vrei să păstrezi acea persoană în viața ta, nu fi rău, ci uită de conflict.

Visezi că primești măsline în dar


Dacă visezi că cineva îți dăruiește măsline, înseamnă că vei fi un mediator într-o ceartă între două persoane pe care le iubești și le respecți în egală măsură. Vor avea un conflict și îți vor cere să spui cine are dreptate. Asigură-te că ești complet obiectiv. Dacă acest lucru nu este posibil, spune-i că nu vrei să faci parte din cearta lor.

Visezi că dai măsline cuiva


Când visezi că dai cuiva măsline, înseamnă că vei datora bani sau o favoare. Cineva te va ajuta, dar nu vei putea returna favoarea imediat. Vei decide să eviți acea persoană pentru ceva timp din cauza asta și să găsești o modalitate de a-i plăti înapoi.

Visezi că furi măsline


A fura măsline într-un vis înseamnă că încerci să protejezi copilul din tine. Ești o persoană foarte optimistă și veselă, iubești oamenii și te bucuri de compania lor. Pe de altă parte, obligațiile și responsabilitatea te sperie, așa că încerci să le eviți cât mai mult posibil. Este frumos să poți păstra unele trăsături ale unui copil, dar să faci tot posibilul să nu crești este rău.

Visezi că alți oameni fură măsline


Dacă vezi pe altcineva furând măsline într-un vis, înseamnă că te vei supăra pe partenerul tău sau pe cineva apropiat pentru anumite decizii și acțiuni pe care le-a luat. Acea persoană va face ceva pe la spatele tău, care te va răni. Dacă vorbim despre ceva banal, nu lăsa ca asta să vă strice relația.

Visezi că scoți sâmburi din măsline


Dacă visezi să scoți sâmburi din măsline, există șansa să te împaci cu o persoană cu care ai avut un conflict. Îți vei da seama că viața este prea scurtă pentru a o cheltui pe emoții negative și relații proaste. Vei decide să îngropi securea din cauza asta, iar ei vor face cu bucurie același lucru.

Visezi că alți oameni scot sâmburi din măsline


Când vezi pe altcineva îndepărtând sâmburi din măsline într-un vis, înseamnă că vei primi o sarcină neplăcută. Există șansa ca șeful tău să îți ceară să decizi cine ar trebui concediat. O altă posibilitate este că va trebui să spui cuiva vești proaste.

Visezi măsline verzi


Măslinele verzi într-un vis simbolizează confuzia și lipsa de concentrare. Ai putea fi îndrăgostit sau ai putea avea de-a face cu o luptă interioară care îți afectează negativ obligațiile zilnice, locul de muncă și relațiile cu prietenii și familia.

Visezi măsline negre


Măslinele negre într-un vis înseamnă de obicei că ai putea întâlni o persoană influentă și puternică în viitor. Ei te-ar putea ajuta să rezolvi unele probleme și te vei asigura că le vei câștiga încrederea și afecțiunea datorită acesteia.

Visezi măsline într-un borcan


Măslinele într-un borcan în vis simbolizează distracția. S-ar putea să fii invitat la o petrecere, nuntă, botez sau altă sărbătoare în care te vei distra de minune.

Visezi ulei de măsline


Uleiul de măsline într-un vis poate simboliza diverse lucruri. Cărțile de vis antice sugerează că te avertizează să nu iei decizii mari într-un mod impulsiv, mai ales dacă acestea pot schimba cursul vieții tale. Un alt sens al unor astfel de vise este că nu vei putea conta pe ajutorul nimănui într-o perioadă dificilă din viața ta. Va trebui să ai încredere numai în puterea, voința și curajul ce îți aparțin.

Visezi o ramură de măslin


Visele despre o ramură de măslin sunt un semn de pace. Visul tău ar putea sugera că te vei împăca cu un inamic pentru că ți-ai dat seama că lupta ta nu are rost.

Dacă visezi să ai pe cap o ramură de măslin, înseamnă că vei primi o mare onoare și că cei dragi vor fi mândri de tine. Dacă vezi pe altcineva punându-i o coroană pe cap, înseamnă că vei invidia o persoană pentru ceva.

Semnificațiile viselor pot fi mult mai banale. Dacă ați văzut, ați cules sau mâncat recent măsline,posibil că acel lucru v-a făcut o impresie.

Postări relevante