Semilună - Simbolistica.com

Semilună

Semilună

MITOLOGIE

Semiluna cunoscută drept și cornul lunii este una din formele cele mai caracteristice ale mișcărilor lunii. Ea este un simbol deopotrivă al schimbării și întoarcerii formelor, cât și al principiului feminin, pasiv, acvatic.

Zeițele din Grecia și Roma antică

Artemis-Diana era identificată cu luna în Antichitate: zeiță nocturnă, podoabă a aștrilor, ocrotitoare a pădurilor. De aceea, adesea aceasta era reprezentată cu un corn de lună în păr sau în mână. Mai mult de atât, în mitologia romană exista o zeiță pe nume, Lucina,ce era identificată cu Diana de către Cicero. Aceasta veghea nașterile și purta, de asemenea, un corn de lună în păr. Zeiță a castității, era în același timp și zeița nașterilor.

Astfel, cornul de lună simbolizează castitatea și nașterea în dubla ipostază diurnă și nocturnă a acesteia.

Dualitatea semilunii în Islam

Semiluna mai este, pentru Islam, și simbol al Învierii. Semiluna nu este o figură împlinită, fiind totuși aproape de împlinire. Ea se deosebește de sfera închisă. Teologii musulmani spun despre cornul de lună că este în același timp deschis și închis, expansiune și concentrare. Linia, chiar în clipa în care s-ar putea închide pe sine, se oprește și lasă să se vadă o deschidere. Tot astfel și omul nu este închis în perfecțiunea perspectivei divine… Semnul cornului de lună este considerat mai cu seamă o emblemă a reînvierii. El pare să se se închidă, să se strâmteze și iată totuși că există o portiță de ieșire deschisă spre spațiul liber, fără de limite. Astfel, moartea pare să închidă de fapt destinul omului, iar acesta renaște pe o nouă orbită, infinită. Acest lucru ar explica de ce semnul cornului de lună este așezat pe morminte.

Viața veșnică

În simbolismul alfabetului arab, litera n, care este exact forma cornului de lună, arc de cerc având deasupra lui un punct, este de asemenea și litera învierii.

Rugăciunile spuse în slujba morților au versete care rimează prioritar, în litera n. În limba arabă, aceasta se pronunță nun și ea mai înseamnă pește. Or într-o parabolă a Coranului, peștele este un simbol al vieții veșnice.

Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un
„Cu adevărat suntem ai lui Dumnezeu și cu adevărat lui ne întoarcem” este o poruncă coranică pentru musulmani, menționată în a doua sură a Coranului. Această frază este de obicei recitată de musulmani, în special la auzul de vești proaste care au căzut asupra lor sau asupra altora, atât ca un semn de răbdare, cât și ca o recunoaștere a faptului că Dumnezeu este cel atotputernic și nu-și va testa închinătorii mai mult decât pot suporta ei.
Mai mult decât o simplă întâmplare

Semiluna, emblema otomanilor, a devenit, începând cu cruciadele, o efigie a majorității popoarelor musulmane. Până în zilele noastre, multe dintre ele poartă semnul acesta pe drapelul național: Pakistan, Tunisia, Turcia. Utilizarea era inițial ocazională, dar a căpătat încetul cu încetul valoare echivalentă cu simbolul Crucii pentru creștini.

VISE

O semilună în visul tău este un semn bun. Sugerează că un nou capitol va începe în curând în viața ta. Ba mai mult, dacă ți-ai dorit recent ceva semnificativ, în curând se va împlini.

Acest lucru ar putea fi legat de o promovare mult așteptată la locul de muncă, o creștere a vânzărilor, o vacanță de vis sau o cerere în căsătorie.

Acest vis indică și adaptări sau ajustări și schimbări. Indică faptul că trebuie să înveți să te adaptezi la mediul necunoscut.

Adaptabilitatea este o abilitate esențială pe care trebuie să o dobândești pentru a supraviețui într-o lume în schimbare globalizată. Este abilitatea de a îți schimba acțiunile și abordarea de a face lucrurile în funcție de diferite situații.

Postări relevante