Salcâm - Simbolistica.com

Salcâm

Salcâm

MITOLOGIE

Salcâmul și importanța sa în scrierile creștine

Chivotul legii este făcut din lemn de salcâm poleit cu aur ( Ieșirea, 37, 1-4).

Moise și Iosua înclinându-se în fața Chivotului (c. 1900) de James Tissot
Chivotul Legământului, cunoscut și sub numele de Chivotul Mărturiei sau Chivotul lui Dumnezeu, este un artefact legendar despre care se crede că este cea mai sacră relicvă a israeliților. Este descris ca un cufăr din salcâm, acoperit cu aur pur, cu un capac elaborat, numit scaunul milei. Conform Cărții Exodului, Chivotul conținea cele două table de piatră cu cele Zece Porunci. Conform Cărții Evreilor din Noul Testament, cufărul mai conținea și toiagul lui Aaron și o oală cu mană.
Relatarea biblică afirmă că la aproximativ un an după ieșirea israeliților din Egipt, Chivotul a fost creat după modelul dat de Dumnezeu lui Moise când israeliții au fost așezați la poalele Muntelui Sinai. Dumnezeu ar fi vorbit cu Moise „prin cei doi heruvimi” pe capacul Chivotului.

Coroana de spini a lui Iisus Hristos era împletită din spini de salcâm.

Conform Noului Testament, o coroană de spini împletită a fost pusă pe capul lui Iisus în timpul evenimentelor care au dus la răstignirea lui. A fost unul dintre instrumentele Patimilor, folosit pentru a-I provoca durere și pentru a-I contesta autoritatea. Este menționată în Evangheliile lui Matei (Matei 27:29), Marcu (Marcu 15:17) și Ioan (Ioan 19:2, 19:5). Este adesea amintită de către primii Părinți ai Bisericii, cum ar fi Clement din Alexandria, Origen și alții, împreună cu referire în Evanghelia apocrifă a lui Petru.
Începând cu 400 d.Hr., a fost venerată o relicvă considerată de mulți a fi coroana de spini. În 1238, împăratul latin Baldwin al II-lea al Constantinopolului a predat relicva regelui francez Ludovic al IX-lea. Aceasta fost păstrat în Catedrala Notre-Dame din Paris până pe 15 aprilie 2019, când a fost salvată din incendiu și mutată în Muzeul Luvru.
Salcâmul: simbol al Masoneriei

De asemenea, în cadrul ritualului masonic, se așază o ramură de salcâm peste pânza în care este îmbrăcat recipiendarul, ca să fie astfel amintită ramura care a fost sădită pe mormântul lui Hiram.

Mulți francmasoni și istorici susțin că Hiram Abiff a fost arhitectul principal angajat de regele Solomon pentru a-și construi templul în Ierusalim.
Dacă acest lucru este adevărat, asta face masoneria mai veche decât creștinismul modern și islamul.
Hiram Abiff este, de asemenea, personajul principal al unei alegorii spuse tuturor candidaților în timpul gradului al treilea în masonerie. Conform acestei alegorii, Hiram Abiff a sosit la Ierusalim. Aici a fost numit de regele Solomon arhitect șef și Maestru al lucrărilor la șantierul templului său. Când lucrarea se finaliza, el a fost prins într-o ambuscadă de trei bandiți. Aceștia îi cer parola maestrului zidar și îl lovesc pentru refuzul său cu o unealtă masonică.

El este rănit de primele 2 lovituri de la 2 bandiți, dar ce a 3-a lovitură de la ultimul bandit îl ucide. Acești bandiți îi îngroapă trupul sub o crenguță de salcâm. În dimineața următoare, absența maestrului zidar este imediat observată. Regele Solomon trimite alți zidari să-l caute. Aceștia, mai târziu, descoperă izvorul și îi exhumează trupul pentru a primi o înmormântare decentă. La înmormântarea sa, regele Solomon remarcă că parola maestrului zidar este pierdută pentru totdeauna. El înlocuiește semnele și simbolurile folosite de zidari cu care comunicau între ei, ca o dovadă de respect față de Hiram Abiff.
Această poveste este folosită pentru a insufla în francmasoni importanța fidelității și a siguranței morții.

Aceste câteva obiceiuri arată că, în gândirea iudeo-creștină, arbustul acesta cu lemn tare, care aproape nu putrezește, cu spini de temut și flori de culoarea laptelui și a sângelui, este un simbol solar al renașterii și nemuririi.

Trebuie să știi să mori ca să te naști pentru nemurire, spunea Gérard de Neval în „Voyage en Orient”, evocând mitul morții lui Hiram. Guénon subliniază de asemenea faptul că razele coroanei de spini sunt cele ale unui soare.

Salcâmul: element solar

Simbolul salcâmului comunică deci cu ideea de inițiere și cunoaștere a lucrurilor secrete. Acest lucru este sugerat și de o legendă bambara care așază salcâmul la originea bull-roarer-ului. Pe vremea când întâiul fierar, aflat încă la vârsta copilăriei, sculpta o mască, s-a deschis și a sărit departe o așchie de lemn de salcâm, iscând un huruiț ca un răget de leu. Copilul l-a chemat pe doi dintre prietenii săi, aluat bucata de lemn, i-a dat o gaură la unul din capete, a petrecut prin aceasta o sfoară și a început s-o învârtă.

Bullroarer-ul este un instrument muzical ritual antic și un dispozitiv folosit istoric pentru a comunica la distanțe mari. Este alcătuită dintr-o bucată de lemn atașată de o sfoară, care, atunci când este balansată într-un cerc mare, produce un sunet de vibrație hohote.

Această legendă africană amintește de un obicei vedic încă actual; se găurește un disc de salcâm, se învârte cu repeziciune în gaură un băț din lemn de smochin și, astfel, sub efectul frecării, se naște focul sfânt care va sluji pentru sacrificiu. Aici, salcâmul reprezintă principiul feminin, iar bățul pe cel masculin.

Întâlnim aceeași analogie și în India, unde polonicul sacrificial ( sruk) atribuit lui Brahma este făcut din lemn de salcâm.

Observăm deci, că pretutindeni salcâmul este legat de valorile religioase, ca un fel de suport divin, cu o înfățișare solară și triumfătoare.

VISE

Salcâmul este un copac de foioase care crește în zonele tropicale și subtropicale. În farmacie, este folosit ca remediu pentru iritația mucoaselor.

Visezi salcâm

A vedea salcâmul într-un vis simbolizează o relație secretă. Te afli într-o situație necunoscută. Este posibil să fi judecat relațiile secrete ale altor persoane. După ce ți se va întâmpla, vei fi mai empatic și înțelegător. Vei fi topit până peste cap pentru cineva care îți va pune condiții neclare. La început, nu vei fi sigur dacă are sens să fii alături de acea persoană, dar vei accepta pentru că pasiunea va fi mai puternică decât rațiunea.

Relația îți va schimba viața și va aduce mai mult entuziasm în rutina ta de zi cu zi. Va fi interesant să te ascunzi și să vezi că toată lumea știe că se întâmplă ceva, dar habar nu are ce concret. Te vei simți din nou ca un adolescent.

Visezi că obții o floarea de salcâm

Când cineva îți aduce floarea de salcâm într-un vis care este un simbol al momentelor frumoase alături de persoana iubită.

Dacă ești într-o relație de puțin timp, vei încerca să-ți petreci cea mai mare parte a timpului liber cu un partener. Ești complet fascinat de această persoană.

Momente intime te așteaptă. Este posibil să pleci într-o excursie în care să-ți dai seama că ți-ai găsit un suflet pereche.

Totul va funcționa perfect între voi doi. După câteva luni, îți vei da seama că ai găsit o persoană cu care vrei să-ți petreci tot restul vieții. Probabil că veți decide să începeți să trăiți împreună sau să vă căsătoriți, ceea ce familia ta dezabropă. Ei vor crede că nu vă cunoașteți suficient de mult pentru a lua decizii atât de importante.

Visezi că tu culegi flori de salcâm

Dacă visezi că tu culegi flori de salcâm, ți se vor întâmpla lucruri plăcute în viața ta amoroasă. Este posibil să fii îndrăgostit de un coleg de la școală sau de la serviciu, dar nimic mai mult decât atât. Partenerul tău te-ar putea surprinde cu un gest frumos.

Visezi că alți oameni culeg florile de salcâm

Când visezi că alți oameni culeg florile de salcâm, subconștientul tău îți spune că ești gelos pe cineva. Încerci să ascunzi acest sentiment, dar nu te pricepi cu adevărat la asta. Ți se pare că toată lumea are o viață mai bună decât tine și crezi, în secret, că meriți cel mai mult să ai puțin noroc. Tu vezi totul ca pe o nedreptate îndreptată către tine. Încearcă să-ți dai seama de ce ai o astfel de impresie și în loc să te milă de tine, fă totul pentru a fi fericit, mulțumit și de succes. Multe lucruri depind de fapt mai mult de tine decât de alți oameni.

Visezi fructe de salcâm

Visarea fructelor de salcâm simbolizează o pierdere financiară viitoare, în timp ce visul că le-ai cules înseamnă că munca ta grea va da roade, indiferent dacă este legată de viața privată sau de afaceri.

Visezi că alți oameni culeg fructe de salcâm

Când alți oameni culeg fructele de salcâm înseamnă că cineva se va amesteca în relația ta. Ei nu trebuie să fie neapărat inamicii tăi, pot fi chiar un prieten apropiat sau un membru al familiei. Ești nemulțumit de asta oricum, pentru că tu crezi că nu ai meritat un astfel de tratament, deoarece nu te-ai amestecat niciodată în viața cuiva. Faptul că persoana care te deranjează este aproape de partenerul tău complică și mai mult lucrurile pentru că le pot afecta foarte mult.

Visezi că mănânci fructele de salcâm

A visa că mănânci fructe de salcâm înseamnă că ar trebui să ai grijă de inamicii care încearcă să-ți facă viața mizerabilă de foarte mult timp. Nu îi poți împiedica să vorbească urât despre tine, dar te poți îndepărta de ei. Nu îți fă griji pentru cuvinte, pentru că ele te pot răni doar cât timp tu le acorzi atenție.

Visezi că alți oameni mănâncă fructe de salcâm

A visa că alți oameni mănâncă fructele de salcâm simbolizează o conștiință agitată. Ai făcut sau ai spus ceva care te macină acum. Te deranjează faptul că nu știi dacă ai rănit pe cineva cu acțiunile tale, pentru că nu ți-au adus nimic bun.

Visezi sămânța de salcâm

Nu există o modalitate de a determina cu exactitate câți oameni visează la sămânța de salcâm, dar doar câțiva sunt capabili să recunoască tipul potrivit de sămânță. Cu toate acestea, dacă reușești să conștientizezi că ai visat sămânța de salcâm, înseamnă că riscul tău va da roade. Nu te îndoi de tine și termină ceea ce ai început.

Visezi că plantezi un salcâm

A visa că plantezi salcâmului simbolizează o întâlnire plăcută. Este posibil să întâlnești pe cineva la un eveniment pentru care vei ști că sunteți suflete pereche. Nu trebuie să fie de sex opus, așa că relația ta nu trebuie să fie romantică, dar vei resimți că sunteți două boabe într-o singură păstaie. Ai grijă de un astfel de prieten, pentru că ar putea însemna mult pentru tine în viitor.

Visezi că tai un salcâm

A visa că tai salcâmul înseamnă că subconștientul îți spune că ești nervos și stresat. Este posibil să fii îngrijorat de unele lucruri mai mici care ți se par uriașe. Încercați să realizezi că nu ar trebui să îți faci griji pentru lucruri pe care nu le potți schimba atât de mult.

Visezi că arde un salcâm

Un vis în care arzi salcâmul simbolizează căderea unui loc de muncă important. Dacă deții o afacere privată, acordă atenție asociaților pe care îi alegi. Cineva va încerca să te păcălească, ceea ce ar putea afecta negativ următorul curs al evenimentelor. Fii atent dacă intenționezi să semnezi un contract important.

Compania pentru care lucrezi trece prin unele schimbări care ar putea fi ruinătoare pentru tine. Ai impresia că superiorii tăi ascund ceva care te stresează.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, un vis în care arzi salcâmul înseamnă că va trebui să accepți o ofertă care nu ți se potrivește. Nu ai prea multe de ales în acest moment, așa că va trebui să fii de acord cu un compromis.

Visezi un salcâm tânăr

Un salcâm tânăr într-un vis simbolizează noi începuturi. Persoanele care au fost în căsătorii sau relații nefericite de multă vreme ar putea întoarce pagina în curând. Vei aduna în sfârșit suficient curaj pentru a merge mai departe. Nu vei regreta deciziile pe care le iei in perioada urmatoare.

Visezi un salcâm ofilit

Un salcâm ofilit sau uscat într-un vis înseamnă că te ofilești. Probabil că ești nemulțumit de unele segmente din viața ta, dar îți este și frică să faci schimbări radicale. Atât timp cât nu decizi ferm că nu vrei să te mai lupți cu ea și că ești gata să rezolvi acea problemă, vei continua să te învârți în cerc.

Visezi un salcâm rupt

Un salcâm rupt într-un vis poate simboliza o perioadă viitoare tulbure din punct de vedere emoțional. S-ar putea să fii într-o dilemă. Oamenii care se află la răscruce au astfel de vise de obicei. Progresul în carieră ar putea necesita o mișcare, dar nu ești pregătit să lași în urmă oamenii pe care îi iubești.

Visezi un salcâm acoperit de zăpadă

Un vis în care vezi un salcâm acoperit de zăpadă este un semn bun. Astfel de vise sugerează de obicei că vei lăsa trecutul în urmă și îți vei dedica timpul pentru a construi un viitor mai bun și mai frumos. În sfârșit vei lua o decizie și vei alege să fii fericit. Un nou început nu va fi ușor, dar nu vei regreta decizia pe care ai luat-o.

Visezi că stai sub un salcâm

Dacă visezi că stai sub un salcâm, înseamnă că s-ar putea să întâlnești în curând pe cineva care te va ajuta să-ți schimbi părerile asupra unor lucruri. Îți vei da seama că ești prea tânăr pentru a te retrage în interior și vei decide în cele din urmă să începi să-ți trăiești viața așa cum îți dorești.

Visezi că te cațeri într-un salcâm

Urcarea într-un salcâm într-un vis simbolizează de obicei maturizarea. Ai fost ascuns în securitatea pe care părinții tăi sau membrii familiei tale au oferit-o de prea mult timp, ceea ce te-a împiedicat să lupți singur pentru ceea ce îți dorești. Totuși, ți-ai dat seama că nu este bine să fii tot timpul în umbra cuiva, motiv pentru care vei încerca să schimbi unele lucruri.

Visezi că tu cobori dintr-un salcâm

A coborî dintr-un salcâm într-un vis înseamnă că cineva din împrejurimile tale te constrânge. S-ar putea să fii de acord cu mai puțin decât ceea ce poți obține din cauza părinților sau partenerului tău.

Visezi că tu cazi dintr-un salcâm

Dacă te visezi căzând dintr-un salcâm, înseamnă că ești predispus să-ți pui toate ideile spre eșec chiar înainte de a încerca să le actualizezi. Acesta poate fi rezultatul unor experiențe proaste din trecut sau al lipsei de încredere în sine. Oricum, trebuie să lucrezi la aceste probleme dacă vrei să ai un viitor mai de succes.

Visezi că sari de pe un salcâm

Să sari de pe un salcâm într-un vis înseamnă că vei ieși în sfârșit din zona ta de confort și vei face ce vrei. Te-ai constrâns cu prea multe lucruri de prea mult timp, dar asta s-ar putea schimba în curând.

Semnificațiile viselor pot fi mult mai banale. Dacă recent ați văzut, miros un salcâm și florile lui, poate ele v-au lăsat o impresie.

Postări relevante