Iris - Simbolistica.com

Iris

Iris

MITOLOGIE

În mitologia greacă, Iris este mesagera zeilor, și în special a lui Zeus și-a Herei. Este corespondentul feminin al lui Hermes. Ca el este înaripată, ușoară, rapidă, poartă sandale cu aripi și ține în mână caduceul. Irisul, sau mai bine zis stânjenelul, se îmbracă într-un văl de culoarea curcubeului care flutură în văzduh. Prin urmarea, ea simbolizează curcubeul și, în general, legătura dintre Pământ și Cer, dintre zei și oameni.

Guy Head, Iris transportând apa râului Styx în Olimp pentru ca zeii să-l jure (c. 1793)

Faptul că Teogonia lui Hesiod o prezintă drept fiica lui Thaumas(uimirea) și a Electrei ( electron, chihlimbar) i-a determinat pe anumiți interpreți să vadă în ea simbolul și vehiculul unui fluid psihic de origine divină.

Stânjenelul este o floare de primăvară. I s-a conferit , în Japonia, un rol purificator și protector. Frunzele de stânjenel (shobu) sunt folosite în băi (ca o protecție a trupului împotriva bolilor și a spiritelor perverse ) și prinse de acoperișurile caselor ( drept protecție împotriva influențelor pernicioase dinafară și împotriva incendiilor).

Planta însăși este uneori cultivată pe acoperișurile de paie.

La 5 mai, japonezii iau o baie de stânjenei pentru a-și asigura întreaga protecție de care poate dispune în tot timpul anului.

VISE

Irisul este adesea folosit ca simbol al iubirii și al prieteniei. Europenii iubesc floarea de iris și cred că simbolizează libertatea luminii. În Egiptul antic, irisul era un simbol al forței și al elocvenței. Visarea florilor de iris înseamnă că urmează un eveniment fericit, iar scopul speranței va fi atins.

Visarea florilor de iris exprimă semnificația speranței în inima ta și indică faptul că ceva bun se va întâmpla.

Visarea de iriși galbeni indică faptul că speri că lucrurile la care îți pasă pot atrage atenția oamenilor din jurul tău.

Iris pseudacorus Variegata visi13843.jpg

Visarea florilor albe de iris reprezintă o prietenie inocentă, indicând faptul că ești sincer cu prietenii tăi și ai o relație bună.

A visa irisul albastru înseamnă a admira eleganța și grația celeilalte părți sau a admira în secret; unii oameni cred că reprezintă disocierea și pasiunea ruptă a sorții, frumusețe rafinată, dar fragilă și perisabilă.

A visa irisi violet înseamnă dragoste și bun augur. Vei întâlni o dragoste frumoasă.

Postări relevante