Gaie - Simbolistica.com

Gaie

Gaie

În literatura chineză, gaia este descrisă ca o pasăre vulgară și guralivă. Aceleași trăsături sunt evidențiate de noi la coțofană.

În Japonia gaia este, dimpotrivă, o pasăre divină. După cele mai vechi anale istorice nipone, Nihongi, o gaie de aur cocoțată pe arcul celui dintâi împărat, Jimmu, i-a arătat acestuia drumul spre victorie. Astfel, cu ocazia anumitor ceremonii, imaginea gaiei apare întotdeauna în preajma împăratului. Se poate ca ea să fi fost, precum în Egipt, o emblemă de clan.

Gaia se prezenta printre păsările sacre ale lui Apollo; o pasăre al cărei zbor era plin de semne prevestitoare. Când Typhon a atacat Olimpul, Apollo s-a transformat în gaie. Gaia ( sau uliul) zboară în înaltul cerului și este înzestrată cu o privire pătrunzătoare. Zborul ei plin de înțelesuri, este în mod obișnuit legată de Apollo și simbolizează clarviziunea.

Typhon a fost un gigant monstruos serpentin și una dintre cele mai letale creaturi din mitologia greacă. Potrivit lui Hesiod, Tifon era fiul lui Gaia și al Tartarului. Cu toate acestea, o sursă îl are pe Tifon ca fiul lui Hera singur, în timp ce altul îl face pe Tifon descendența lui Cronos. Typhon și partenerul său Echidna au fost progenitorii multor monștri celebri. Tifon a încercat să-l răstoarne pe Zeus pentru supremația cosmosului. Cei doi au dus o luptă cataclismică, pe care Zeus a câștigat-o în cele din urmă cu ajutorul fulgerelor sale. Înfrânt, Tifon a fost aruncat în Tartarus sau îngropat sub Muntele Etna sau pe insula Ischia.
Postări relevante