Splină - Simbolistica.com

Splină

Splină

Splina, organul bunei dispoziții

În Occident ca și în lumea arabă, splina este pusă în legătura cu dispoziția omului. Acest organ are corespondent mai ales cu râsul, care se presupune că este provocat de o dilatare a splinei. Această concepție este unei teorii fiziologice, nu tocmai conforme cu cele ale medicinei moderne.

În medicina antică greacă, puține părți ale corpului erau mai importante decât splina. Oamenii credeau că ea este responsabilă de producerea „bilei negre”, una dintre cele patru umori care trebuiau menținute în echilibru pentru a rămâne sănătoși. Dacă o splină ar face prea multă bilă neagră, ar face pe cineva trist sau deprimat. Dar splina a curățat și bila, așa că a fost asociată cu fericirea și râsul.

Splina, corespondentul uman al energiei yin

În China, splina este socotită a fi un stocaj de energie, yin, pământească.

Din Li Zhongzi, Compendiu de obiective medicale (Yizong Bidu), 1637:
Ce face din splină sursa energiei postnatale? Odată ce un copil s-a născut, se va simți flămând după o zi fără mâncare și va muri după șapte zile fără mâncare. Odată ce am intrat în tărâmul corpului fizic, trebuie să fim hrăniți cu qi care este derivat din hrană (gu qi). Odată ce mâncarea intră în stomac, aceasta este transportată către cele șase organe fu și astfel va fi qi. Aceasta va fi distribuită în mod corespunzător către cele cinci organe zang și se va transforma în sânge. Ființele umane trebuie să se bazeze pe acest tip de hrană pentru a rămâne în viață. De aceea splina este numită sursa de energie postnatală.
De la Yang Jizhou, Marele compendiu de acupunctură și moxibustie (Zhenjiu Dacheng), cca. 1590:
Splina este situată în centrul celor cinci rețele de organe. Prin urmare, nu este atribuită unui anume anotimp. Totuși, ea înflorește în toate cele patru anotimpuri. Conține și stimulează cele cinci arome, aduce cele cinci facultăți mentale și mișcă cele patru extremități.
De îndată ce există un aport neregulat de alimente și băuturi sau exagerări de orice fel, splina qi va fi afectată. De îndată ce splina și stomacul suferă daune, mâncarea și băutura stagnează. Astfel ele nu se transformă. Gura își pierde capacitatea de a distinge aromele, extremitățile se simt șchiopătate și obosite.
Dacă, prin urmare, ne forțăm să mâncăm atunci când nu ne este foame, splina va avea de suferit. Dacă ne forțăm să bem când nu ne este sete, stomacul se va balona. Dacă mâncăm peste capacitate, vasele în care circulă qi vor deveni obstrucționate. În consecință, centrul corpului (regiunea stomacului) va deveni blocat și oprit. Dacă mâncăm prea puțin, pe de altă parte, corpul va deveni slăbit. Stomacul va deveni anxios și gândurile noastre vor deveni instabile. Dacă mâncăm alimente contaminate, capacitatea inimii de a se diferenția va deveni neclară și vom crește din ce în ce mai neliniștiți. Dacă mâncăm lucruri pe care nu ar trebui să le mâncăm, cele patru mari răsturnări vor avea loc și vor aduce boli. Niciunul dintre aceste tipuri de comportament nu reprezintă calea sănătății.
Prin urmare, este cel mai important să ne consumăm mâncarea la momentul potrivit, să ne consumăm lichide la intervale regulate și să evităm atât mâncarea excesivă, cât și durerea de foame. Dacă mâncăm și bem în conformitate cu aceste linii directoare simple, atunci nu numai rețeaua splină / stomac în sine va rămâne neatinsă și va funcționa perfect, ci și rețelele cu cinci zang și cele șase organe fu vor fi toate într-o stare de sănătate armonioasă.
Splina, printre altele, este însărcinată cu transformarea umezelii. Caracterul pi (splină) reflectă asemănarea splinei cu un câmp la mică altitudine. La fel ca pământul de la fundul unei văi, splina are tendința de a deveni umedă și este astfel cunoscută sub numele de „pământ yin”.
Mediul ideal pentru funcționarea lor este o ușoară umezeală pentru stomac și aproape uscăciune pentru splină. Acestea sunt exact opusul tendințelor lor naturale, astfel încât splina și stomacul trebuie să se bazeze reciproc pentru a obține o stare de echilibru. În caz contrar, acțiunea de uscare a stomacului nu poate controla umezeala splinei și vor apărea semne de acumulare de apă stagnantă în sistem. Sau calitatea umezirii splinei poate să nu hrănească stomacul uscat și vor apărea simptome de sete, apetit vorace sau alte semne de căldură stomacală.

Ea corespunde cu gustul dulce și cu culoarea galbenă, elemente care descriu centrul. Totuși, sistemul de corespondențe este destul complex. Se consideră că energia esențială este localizată în splină în timpul echinocțiul de primăvară.

În Hongfan, însă, splina corespunde cu elementul Lemn și cu primăvara, deci cu culoarea verde. Dar în fiecare caz, ea este un simbol de versatilitate, precum dispozițiile schimbătoare.

Postări relevante