Privighetoare - Simbolistica.com

Privighetoare

Privighetoare

Simbolismul privighetorii din mitologia greacă și cultura japoneză

Privighetoarea se bucură de o reputație universală datorită perfecțiunii cântecului ei. Ea a fost, după Platon, emblema lui Thamyras, poetul Traciei antice.

În mitologie, Thamyras, muzicianul trac, s-a lăudat că era la fel de bun ca muzele. De aceea, drept pedeapsă el a fost orbit.

În Japonia, privighetoarea este prețuită în mod deosebit. Aici, despre cântul ei se crede că repetă titlul Hakke-kyō, sau Sutra Lotusului, a Legii celei Bune (Saddharmapundarika-sutra) îndrăgită de școala Tendai.

Pictura lui Saichō, fondatorul sectei Tendai din Japonia
Tendai este o școală budistă Mahayana înființată în Japonia în anul 806 de călugărul numit Saichō. Școala Tendai a devenit importantă în perioada Heian.
În chineză și japoneză, numele său este identic cu Tiantai, școala sa mamă a budismului chinez; atât Tiantai cât și Tendai susțin Sutra Lotusului ca fiind învățătura supremă a lui Buddha și venerează învățăturile fondatorului lui Tiantai Zhiyi. În engleză, romanizarea japoneză distinge istoria școlii în special japoneză și inovațiile sale. Acestea includ utilizarea exclusivă a preceptelor Bodhisattva pentru hirotonire, accentul pus pe „Patru școli integrate” și concentrarea lui Saichō pe predarea „Un vehicul”.

Privighetoarea, simbol predilect în literatura engleză

În celebra scenă a V-a din actul al II-lea din Romeo și Julieta, privighetoarea este opusă ciocârliei, precum cântărețul iubirii din noaptea ce se sfârșește vestitoarei zorilor și a clipei despărțirii.

„Romeo și Julieta” este o tragedie scrisă de William Shakespeare la începutul carierei sale despre doi tineri ale căror morți reconciliază în cele din urmă familiile lor feudale. A fost printre cele mai populare piese ale lui Shakespeare în timpul vieții sale și, împreună cu Hamlet, este una dintre piesele sale cele mai frecvent interpretate. Astăzi, personajele din titlu sunt considerate tineri iubitori arhetipali.

Dacă cei doi îndrăgostiți ascultă de îndemnul privighetorii, ei rămân împreună, dar se expun pericolului de moarte. Dacă ascultă ciocârlia, ei își salvează viața, dar trebuie să se despartă.

Prin frumusețea cântecului, ea reușește să umple de farmec nopțile de veghe. Privighetoarea este chiar metafora vrăjitorului care te face să uiți de pericolele zilei.

John Keats a exprimat splendid melancolia pe care o trezește cântul atât de armonic al privighetorii. Perfecțiunea fericirii pe care o evocă pare atât de fragilă sau atât de îndepărtată, în intensitatea ei excesivă. De aceea, filomela face mai greu de suportat durerea de a fi lipsit de ea sau chiar obligat să renunți. Lucru ce are loc o dată cu apariția fatidică a soarelui ( Odă unei privighetori).

John Keats a fost un poet romantic englez. A fost proeminent în cea de-a doua generație de poeți romantici, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley, deși poeziile sale au fost publicate doar patru ani înainte de a muri de tuberculoză la vârsta de 25 de ani. toată viața, dar faima sa a crescut după moartea sa și, până la sfârșitul secolului, devenise unul dintre cei mai iubiți poeți englezi, cu o puternică influență asupra multor scriitori.

Din pasărea aceasta, poeții au făcut artistul iubirii. Ea ne arată într-un chip izbitor, prin toate sentimentele pe care le naște în noi, legătura intimă ce există între moarte și iubire.

Postări relevante