Șoim - Simbolistica.com

Șoim

Șoim

MITOLOGIE

Șoimul în mitologia Egipteană

Șoimul, prințul ceresc, în Egipt, este simbol al principului ceresc datoriă forței și frumuseții sale. În mod deosebit acesta îl încarnează pe Horus, zeul spațiilor aeriene, ai cărui doi ochi erau chiar soarele și luna. Această zeitate lua forma unui șoim sau a unui om cu cap de șoim. Egiptenii au fost impresionați de pata ciudată de sub ochiul șoimului, ochi care vede tot, și în jurul ochiului lui Horus s-a dezvoltat o întreagă simbolică a fecundității universale ( Dicționar al civilizației egiptene ).

În epocile timpurii, Horus a fost adorat vreme îndelungată ca zeu al libertății spațiilor aeriene. Ulterior el devine Zeul-soare și de aceea începe să fie socotit domnitor peste cer și aștri. Apoi Horus ajunge protectorul personal al faraonului sau chiar se confruntă cu faraonul însuși.

Șoimul era și o întruchipare a zeului Ra. Această pasăre răpitoare este un simbol al soarelui care răsare. Este înfățișat uneori având pe cap, în locul crestei, un disc solar, încercuit de o cobră, ce semnifică flacăra.

Ra este vechea zeitate egipteană a soarelui. Prin cea de-a cincea dinastie din secolele 25 și 24 î.Hr., el devenise unul dintre cei mai importanți zei din religia egipteană antică, identificat în primul rând cu soarele de la amiază. Se credea că Ra stăpânește în toate părțile lumii create: cerul, Pământul și lumea interlopă. El era zeul soarelui, al ordinii, al regilor și al cerului.
Semnificațiile asociate altor mitologii

Șoimul este emblemă și simbol solar la incașii din Peru. După cronicarul Sarmiento, citat de P.A. Means, toți incașii, începând cu Manco Capac, întemeietorul dinastiei, aveau un dublu sau un frate spiritual. Acesta era un soi de înger păzitor, ce lua forma unui șoim, pe care îl numeau Inti, soarele.

Într-unul din miturile triburilor yagua din Peru, se descrie că Eroii creatori se nășteau din cinci ouă puse pe un munte. Personajele luau forma unor șoimi, înainte de a lua înfățișare umană. Într-o altă versiune, eroina dă naștere unui prunc în urma relațiilor sale cu zeul Șoim-Nandu.

În povestirea irlandeză despre aventurile lui Tuan Mac Cairill, șoimul este una din stările succesive ale acestui personaj primordial. Așadar, el corespunde vulturului în povestirea mitologică galeză a Lumilor Vechi. Importanța șoimului în legile galice ale lui Hywei Da( secolul al X-lea) s-ar datora mai degrabă dezvoltării șoimăritului ca mod de vânătoare.

În mitologia irlandeză, Tuan Mac Cairill a fost un recluz care își păstrează amintirile din încarnările sale anterioare, revenind la epoca antediluviană. Inițial un adept al lui Partholon, el a supraviețuit singur ciumei sau potopului, care a ucis restul poporului său. Printr-o serie de transformări animale, el a supraviețuit în timpurile creștine și, în conversația cu Sf. Finnian de Moville, a povestit o scurtă istorie a lui și a Irlandei, de la poporul său până la venirea Sf. Patrick.
Șoimul și aspirația spre cunoaștere

În Evul mediu, șoimul este uneori descris în timp ce sfârtecă iepuri. Dacă se respectă unele interpretări, iepurele este manifestarea lascivității, ergo șoimul devine biruința asupra luxurii. Pe un plan mai general, reprezintă oarecum victoria principiului masculin, diurn și solar, asupra celui feminin, nocturn și lunar.

Șoimul în esența sa este un simbol preponderent solar, uranian, masculin, diurn, care ascensionează pe toate planurile, fizic, intelectual și moral. El indică o superioritate sau o victorie dobândite sau pe cale de a fi obținute. Horapolion scrie: Atunci când egiptenii vor să figureze un zeu, ascensiunea, coborârea, superioritatea, rangul sau victoria, ei desenează un șoim.

Șoimul e reprezentat uneori purtând o glugă. În această ipostază el semnifică speranța în lumina care-l animă pe cel ce trăiește în mijlocul tenebrelor. Este imaginea prizonierilor, a unui zeu spiritual împiedicat să se manifeste, a luminii ținute sub obroc, a cunoașterii ezoterice. De aceea, fără îndoială, numeroși tipografi ai Renașterii și-au ales drept emblemă șoimul cu gluga și deviza: Post tenebras spero lucem.

„După întuneric, sper lumină”

VISE

Visezi un șoim


Dacă vezi un șoim într-un vis, acesta este un avertisment că prietenul tău te minte. Probabil că ai cunoscut acea persoană în urmă cu câțiva ani și ai început o colaborare de afaceri cu ea. Chiar dacă mulți oameni te-au avertizat să nu amesteci banii și prietenia, ai decis să nu asculți sfaturile lor. Chiar dacă vei observa că se întâmplă ceva ciudat, vei aștepta până vei găsi dovezi, după care vei întrerupe orice contact cu acea persoană.

Visezi că ești la vânătoare de șoim


A visa că ești la vânătoare de șoim înseamnă că vei ataca pe cineva mai slab decât tine. Poate dorești ca ai tăi colegi sau membrii de familie să știe cine este responsabil, așa că vei alege persoana care a luat deciziile tale în cauză. Vei face tot ce poți pentru a arăta cine este șeful și pentru a da un exemplu altor oameni dacă se decid să facă aceeași greșeală. Mulți oameni cred că ești prea vanitos, dar pur și simplu respecti ordinea. O să-ți pară rău și te vei gândi să renunți în anumite momente, dar gândul la lucrurile pe care le riști dacă faci asta te vor ajuta să continui.

Visezi un șoim care poartă prada


Dacă visezi un șoim cu prada în gheare, înseamnă că vei încheia cu succes unele afaceri. Dacă mergi la facultate în acest moment, există șansa să o termini în curând, dar dacă ești în căutarea unui loc de muncă, s-ar putea să ai o bună oportunitate în perioada următoare. Cei care dețin afaceri private ar putea încheia o afacere care necesită o colaborare pe termen lung și foarte profitabilă cu cineva din străinătate.

Visezi un șoim zburând


Când vezi un șoim zburând într-un vis, asta simbolizează o fraudă. Cineva în care ai foarte multă încredere îți poate promite multe lucruri, dar te va trăda. Faptul că ar putea face așa ceva te va răni foarte mult, dar cel mai greu lucru de acceptat va fi faptul că nu ai observat că ți-ai pierdut doar timpul prețios cu ei. Învață ceva din asta și mergi mai departe.

Visezi un șoim pe ramură


Un vis în care vezi un șoim stând pe ramură simbolizează uimirea pe care ai meritat-o ​​cu efortul, munca grea și comportamentul tău. Probabil vei obține o poziție înaltă pe scara socială, așa că nimeni nu va avea curajul să spună ceva rău despre tine. Toată lumea își va alege cuvintele cu atenție, astfel încât să nu le interpretezi greșit pentru că le este frică de reacția ta. Vei câștiga o astfel de reputație datorită acțiunilor nemiloase față de dușmanii tăi și de oamenii care încearcă să te înșele.

Visezi un șoim într-un cuib


Acest vis sugerează că tinerii nu sunt încă pregătiți să se stabilească și să înceapă să-și construiască o familie, în același timp simbolizând și frica de singurătate pentru cei mai în vârstă. Probabil că încă nu simți să te căsătorești, să ai copii și să-ți asumi toate responsabilitățile pe care viața de adulți le poartă cu sine. Pe de altă parte, dacă ai întemeiat o familie cu mult timp în urmă, probabil că ți-e teamă că viața te va îndepărta de cei dragi.

Visezi că prinzi un șoim


Dacă visezi să prinzi un șoim într-un vis, înseamnă că nu ai prea multe șanse de succes. Proiectul la care lucrezi în prezent probabil nu va aduce rezultatele dorite. Asta poate fi legat de un loc de muncă privat sau de un examen important. Oricum, va trebui să te împaci cu faptul că acum nu este momentul potrivit pentru asta și să apelezi la ceva mai profitabil și mai constructiv.

Visezi că hrănești un șoim


Acest vis simbolizează curajul și determinarea ta, precum și severitatea de care dai dovadă atunci când o situație îți cere. Ești o persoană care citește bine oamenii, așa că nu este ușor să te păcălești. Ești deosebit de sensibil la minciuni pentru că nu le poți suporta. Dacă cineva te calcă în picioare, ești capabil să faci totul pentru ca așa ceva să nu-i mai treacă prin minte. Cu toate acestea, răzbunarea ta ar putea costa mult, așa că fii atent.

Visezi că ești un șoim


Dacă visezi că eștoi șoim, înseamnă că vei evalua bine situația în momentul crucial din viața ta și vei lua deciziile corecte. Lipsa greșelilor în acțiunile tale va garanta stabilitatea financiară nu numai pentru tine, ci și pentru cei care depind de tine. Ar trebui să începi să te gândești să îți deschizi propria afacere dacă nu ai încă una.

Visezi un șoim care te atacă


Dacă visezi un șoim care te smulge cu ghearele și te duce în cer, înseamnă că vei reuși în viață doar dacă te apropii de oameni extrem de influenți. Îți vei atinge obiectivele dacă ești suficient de inteligent pentru a folosi cunoștințele cu oameni înalt poziționați pe scara socială. Cu toate acestea, pregătește-te să faci excepții, să îți ignori convingerile sau chiar să faci ceva care este împotriva legii. Dacă ești capabil să faci așa ceva pentru succes, ar trebui să intri în contact cu prieteni și cunoștințe influenți cât mai curând posibil.

Visezi un șoim rănit


Un vis în care vezi un șoim rănit înseamnă că cineva sau ceva ți-a distrus stima de sine. Ai crezut că ești indestructibil până de curând, deoarece poți rezolva orice problemă datorită cunoștințelor, aptitudinilor și inteligenței tale. Cu toate acestea, s-a întâmplat ceva care ți-a schimbat părerea și vei avea nevoie de mult timp pentru a vindeca acele răni. Probabil că a trebuit să se întâmple pentru a te face mai întemeiat și pentru a îți arăta că linia dintre succes și eșec este subțire. Ia asta ca pe o lecție în loc de un semn că ar trebui să renunți la visele tale.

Visezi că ucizi un șoim


Când visezi să omori un șoim, înseamnă că vei scăpa de un inamic care îți pune în pericol viața privată sau de afaceri. Acea persoană dorește să-și atingă unele dintre obiectivele folosindu-te de tine. Din fericire, îți vei da seama ce face la timp, așa că nu vei lăsa să se întâmple asta.

Visezi că vezi un șoim mort


Dacă vezi un șoim mort într-un vis, înseamnă că lucrurile nu vor merge așa cum a fost planificat atunci când vine vorba de planul tău de afaceri. Te-ai așteptat ca munca grea și efortul să te ajute să obții o poziție mai bună în compania pentru care lucrezi, dar asta nu s-a întâmplat nici după câțiva ani. Vei începe să te gândești să îți schimbi locul de muncă. Spune-i superiorului tău ce intenționezi să faci și, dacă nu arată pregătirea să te țină în echipa sa, caută un alt loc de muncă.

Semnificațiile viselor pot fi mai simple. Dacă ați văzut sau ați vânat recent un șoim, asta v-a făcut o impresie.

Postări relevante