Mac - Simbolistica.com
Mac

În simbolismul eleusin, macul oferit zeiței Demeter desemnează pământul. Totodată, Magnien Victor în „Misterele lui Eleusis” afirma că macul este și „puterea somnului și a uitării care îi cuprinde pe oameni și a uitării care îi cuprinde pe oameni după moarte și înainte de reînviere”.

Elefsina este construită în jurul vechiului Templu a Demetrei, zeița recoltei. Potrivit mitologiei, Demetra a ajuns în orașul Eleusis deghizată în bătrână în timp ce își căuta frumoasa fiică cu Zeus, Persefona. Ea fusese răpită de Pluto, zeul lumii subterane. Când identitatea ei divină a fost dezvăluită, Demetra l-a convins pe regele orașului să construiască un templu în cinstea ei. Acesta a fost locul unde s-a retras pentru a plânge pierderea fiicei sale. Tristețea ei a împiedicat înflorirea țării, determinându-l pe Zeus să intervină și să-l forțeze pe Pluto să le elibereze fiica, astfel încât să poată petrece două treimi din an pe Pământ și restul în lumea interlopă. Dorind să mulțumească oamenilor din Eleusis pentru ospitalitate, Demetra i-a învățat cum să se închine și să cultive pământul.

Într-adevăr, pământul este locul unde se îndeplinesc dezagregările: naștere, moarte și uitare, renaștere. De aceea se poate înțelege de ce macul este atribuit Demetrei, cu care, în mod simbolic, acesta se și identifică.

În Rusia, se spune despre o tânără că este „frumoasă ca o floare de mac„. Tot aici, „a rămâne în mac” înseamnă a rămâne fată bătrână.

Postări relevante