Rodie - Simbolistica.com

Rodie

Rodie

MITOLOGIE

Simbolismul rodiei ține de acela, mai general, al fructelor cu mulți sâmburi precum chitră, dovleac, portocală.

Mai întâi este un simbolism al fecundității, al unor urmași numeroși. În Grecia antică obișnuia să fie un atribut al Herei și al Afroditei. Și la Roma, mirii își împodobeau capetele cu ramuri de rodie.

Fecunditate în plan terestru și în plan spiritual

În Asia, imaginea unei rodii desfăcute slujește la urări atunci când nu exprimă în mod expres vulva. Ceea ce ar confirma legenda unei imagini populare vietnameze: „rodia se desface și din ea ies o sută de copii”. La fel și în Gabon, acest fruct simbolizează fecunditatea maternă. În India, femeile beau sucul de rodii ca leac împotriva sterilității.

Mistica creștină mută acest simbolism al fecundității în plan spiritual. Sfântul Ioan al Crucii face din semințele rodiei simbolul perfecțiunii divine în nenumăratele lor efecte; apoi adaugă rotunjimea fructului ca expresie a eternității divine și suavitatea sucului ca fiind bucuria inimii iubitoare și cunoscătoare.

Rodia este simbolul orașului Granada din Spania. Aici a trăit și a murit Sfântul Ioan al Crucii pentru omenirea suferindă.
Ioan al Crucii este cunoscut pentru scrierile sale. A fost îndrumat și a corelat cu carmelită mai în vârstă, Teresa de Ávila.

Atât poezia sa, cât și studiile sale despre dezvoltarea sufletului sunt considerate vârful literaturii mistice spaniole și printre cele mai mari opere ale întregii literaturi spaniole. A fost canonizat de Papa Benedict al XIII-lea în 1726. În 1926, a fost declarat Doctor al Bisericii de către Papa Pius al XI-lea și este cunoscut și ca „doctorul mistic”.
Sâmburele

În Grecia antică, sâmburele de rodie avea o semnificație în relație cu greșeala. Persefona îi povestește mamei sale cum a fost sedusă fără voia sa:

… ci el, pe-ascuns,

În mână mi-a vârât un sâmbur de rodie cu gust plăcut;

Împotrivindu-mă zadarnic, am fosy silită să-l mănân.

(Imn homeric, închinat lui Demeter)

Sâmburele de rodie care te hărăzește Infernului este simbolul plăcerilor malefice. De aceea Persefona, pentru vina de a-l fi mâncat, va petrece o treime din an în Întunecimea cețoasă, iar celelalte două lângă nemuritori. În contextul mitului, sâmburele de rodie ar putea să însemne că Persefona a căzut pradă păcatului și a meritata pedeapsa de petrece o treime din viață în Infern. Pe de altă parte, gustând sâmburele de rodie, ea a încălcat postul care era o lege a Infernului. Oricine se atingea acolo de hrană nu mai putea să se înapoieze printre cei vii. Numai datorită bunăvoinței deosebite a lui Zeus a putut Persefona să-și împartă viața între cele două tărâmuri.

Mitologia greacă: Persefona

Dacă preoții lui Demeter, la Eleusis, hierofanții, erau încununați cu crengi de rodii în timpul Marilor Mistere, rodia însăși, acest fruct sacru care a pierdut-o pe Persefona, era interzisă celor inițiați, pentru că, simbol al fecundității, ea poartă în sine facultatea de a face ca sufletele să coboare în trupuri. Sâmburele de rodie pe care l-a mâncat fiica lui Demeter a hărăzit-o Infernului și, printr-o contradicție aparentă a simbolului, a menit-o să rămână stearpă. Legea permanentă a infernului a prevalat asupra plăcerii trecătoare de a fi gustat din sâmburele de rodie.

O remarcă mai simplă ar fi că acest sâmbure roșu și încins al unui fruct din Infern sugerează cum nu se poate mai bine fărâma de foc htonian pe care Persefona îl fură în folosul oamenilor, deoarece revenirea ei la suprafața pământului va însemna încălzirea și înverzirea acestuia, renașterea datorită primăverii și pe această cale fertilitatea. Privită în această, Persefona se alătura nenumăraților eroi civilizatori care au furat focul pentru a asigura perenitatea lumii acesteia și vieții.

Poezia persană

În poezia persană de dragoste, rodia evocă sânul: obrajii ei sunt ca floarea rodie și buzele ei ca sucul de rodie; din pieptul ei de argint cresc două rodii (Firdusi). O ghicitoare populară turcă citată de Sabahattin Eyubogiu vorbește despre logodnică asemuind-o cu un trandafir care nu înmiresmează, cu o rodie nedeschisă.

VISE

Rodia este un tip de fruct exotic care simbolizează sănătatea și fericirea. Ea crește în regiunile tropicale cunoscut pentru fructele sale suculente care au devenit unul dintre cele mai curative fructe din întreaga lume, datorită cercetării medicale. De asemenea, este legată de multe semnificații referitoare la frumusețe, bani și stilul tău de viață.

Visezi că mănânci rodie


Când visezi să te bucuri de gustul exotic al rodiei, înseamnă că probabil îți place mult de cineva, fie fizic, fie într-un alt fel. Există șansa ca în curând să ai o relație pasională pe termen scurt cu acea persoană, dar nu te vei implica emoțional și nici nu vei face planuri pe termen alături ce acea persoană. Acest vis poate reprezenta admirația ta pentru cineva sau poate semnala sfârșitul unei perioade semnificative din viața ta, care nu trebuie să însemne ceva negativ.

Visezi că plantezi un pom de rodie


Majoritatea viselor legate de plantarea unui copac sau a unei plante au conotații pozitive, așa că același lucru este valabil și pentru rodii. Dacă visezi să plantezi un pom de rodie, înseamnă că investiția ta va plăti dublu. Te poți aștepta la câștiguri financiare, dar următoarea perioadă va fi remarcabilă atunci când vine vorba de dezvoltarea afacerii și de a culege roadele muncii tale.

Visezi culegând rodie


Dacă te visezi culegând rodie coaptă și suculentă este un semn excelent pentru toți iubitorii de dragoste și întâmplări pasionale. O cunoștință nouă și înflăcărată te așteaptă, sau s-ar putea să reînnoiești pe una veche și să simți din nou frumusețea mesajelor de text, a flirtului și a poftei, care va duce rapid la o întâlnire reală. Pentru oamenii de familie, acest vis sugerează că vor avea un copil sau s-ar putea să primească vestea fericită că una dintre rudele tale o așteaptă.

Visezi că gătești și că prepari rodie


Dacă visezi că gătești rodie, să o storci, să o tai sau să faci un desert din ea, acesta este un semn excelent că ai meritat să obții respect de la oamenii de care îți pasă. Trăsăturile tale pozitive te-au ajutat să-ți atingi obiectivele, în timp ce oamenii care te iubesc vor face totul pentru a te ajuta și a te sprijini în acest proces. Ești o persoană stabilă și puternică și te bucuri de atenția celor care sunt fericiți să fie cu sau în jurul tău.

Visezi fructe de rodie putrezite


Mâncarea putredă prezice de obicei lucruri negative, așa că o rodie putredă nu face excepție. Visarea fructelor putrezite de rodie simbolizează dezamăgirea. Vei fi dezamăgit din dragoste sau de un prieten apropiat pentru că ai idolatrizat pe cineva sau ceva prea mult. Trebuie să-ți pui la îndoială așteptările și să te asiguri că eviți dezamăgirile și frângerile care te așteaptă.

Visezi un pom de rodie spart


Când visezi un pom de rodie spart, înseamnă că te așteaptă probleme legate de căsătorie sau relații amoroase. Există șansa să-ți închei relația sau să ceri divorțul, dar asta nu se va întâmpla brusc, deoarece ai fi putut deja prezice un astfel de rezultat al evenimentelor. Dacă visezi să spargi planta, înseamnă că ar trebui să fii acuzat pentru toate necazurile care te vor lovi, în loc să cauți un vinovat în alte persoane.

Visezi că persoana iubită îți oferă o rodie


Dacă persoana iubită îți dăruiește o rodie într-un vis, înseamnă că vei fi ținta unei persoane de sex opus care vrea ca tu să-ți controlezi starea de spirit și sentimentele. Cu toate acestea, vei avea noroc și vei reuși să lupți împotriva unei provocări atât de tentante și a plăcerilor interzise.

Visezi că alți oameni mănâncă o rodie


Dacă visezi că altcineva mănâncă o rodie, înseamnă că ai un admirator secret. Cineva din jurul tău te place, dar nu ți-a recunoscut încă. Motivul poate fi faptul că ești deja într-o relație sau, uneori, pari inabordabil și dezinteresat. Dacă începi să fii atent, în curând vei realiza cine este acea persoană. Depinde de tine să decizi dacă vei face ceva în privința asta sau nu.

Visezi că alți oameni plantează rodie


Acest vis înseamnă că persoana iubită te va face mândru/ă. Cineva drag ție va obține probabil un succes imens și îl vei aștepta cu nerăbdare. Asta poate avea ceva de-a face cu educația, cariera sau viața privată a acelei persoane. Există șansa ca unul dintre prietenii tăi să-ți spună că așteaptă un copil.

Visezi că alți oameni culeg rodie


Un vis în care vezi pe altcineva culegând rodie înseamnă că vei invidia pe cineva pentru relația cu persoana iubită. De asemenea, îți dorești să ai un partener care să te iubească și să te respecte. Astfel de momente sunt deosebit de stresante pentru cei care sunt singuri de multă vreme sau nu sunt căsătoriți fericiți. Poți schimba asta, dar ai nevoie doar de puțin curaj și voință.

Visezi cumpărând o rodie


Dacă te visezi cumpărând rodie înseamnă că intri într-o perioadă favorabilă a vieții tale. Vei avea succes la locul de muncă și vei fi mult mai atractiv pentru sexul opus. Tuturor le va plăcea că în sfârșit ești fericit cu tine însuți, motiv pentru care carisma ta va fi evidențiată. Asigură-te că profiți de această fază cât mai bine poți pentru că nu va dura pentru totdeauna.

Visezi că vinzi rodie


Vinderea rodiei într-un vis simbolizează câștigul sau progresul în carieră. Superiorul tău s-ar putea să te răsplătească cu o promovare sau un salariu mai bun. O altă posibilitate este că vei moșteni ceva sau vei câștiga mulți bani din jocuri de noroc. Acest lucru te va ajuta să plătești unele datorii și să îți permiți ceva despre care ați visat de mult timp.

Visezi că furi rodie


Furtul de rodie într-un vis înseamnă că nu ar trebui să te implici în afaceri riscante, chiar dacă cineva îți promite mulți bani. Într-adevăr, ai nevoie urgentă de bani, dar astfel de lucruri îți pot aduce mai mult rău decât bine, deoarece ești nou în toate acestea. Ar fi mai bine să cauți o altă modalitate de a-l câștiga.

Visezi că alți oameni fură rodii


Când visezi că altcineva fură rodie, înseamnă că vei fi într-o dilemă dacă să accepți o ofertă de afaceri bună sau să continui să faci ceea ce faci în acest moment. Chiar dacă vorbim despre ceva ce ai fanteziat să faci în trecut, îți place jobul tău actual și îți aduce bani frumoși. Înainte de a te decide să faci ceva, asigură-te că analizezi bine toate opțiunile pe care le ai pentru că ai putea regreta că ai luat decizii impulsive în viitor.

Visezi curățând o rodie


A curăța o rodie într-un vis înseamnă că te vei sacrifica pentru a avea un viitor mai bun. Nu vei pleca în vacanță și vei face pauze pentru a termina cât mai repede ceea ce ți-ai planificat. Poate fi solicitant, dar nu vei renunța la obiectivul tău. Vei avea ocazia să te bucuri de roadele muncii tale în curând.

Visezi că alți oameni decojesc o rodie


Un vis în care vezi pe altcineva curățând o rodie înseamnă că ești îngrijorat pentru persoana iubită. O persoană pe care o iubești lucrează foarte mult și abia o vezi. Când le evidențiezi acest aspect, primești răspunsul că nu au de ales. Ai vrea să ajuți acea persoană, dar nu știi cum să o faci.

Visezi că faci suc de rodie


A face suc de rodie într-un vis înseamnă că răbdarea va da roade pentru tine. Ți-ai așteptat oportunitatea de mult timp și o vei primi în curând. Le vei dovedi tuturor celor care nu au crezut în tine și vei putea să îți lauzi rezultatele fără rușine în altora, pentru a te bucura de invidia ce se afișează pe fețele lor.

Visezi că bei suc de rodie


Dacă visezi să bei suc de rodie, înseamnă că în sfârșit vei seduce pe cineva care îți place de multă vreme. O altă posibilitate este că vei avea o scurtă aventură cu cineva pe care tocmai l-ai întâlnit. Oricum, perioada următoare va fi interesantă când vine vorba de dragoste și relații.

Visezi că faci un tort cu rodii


A face un tort cu rodii într-un vis înseamnă că ești o persoană muncitoare, dar șeful tău sau membrii familiei nu te apreciază. De multe ori îți sacrifici timpul liber pentru a finaliza un proiect sau pentru a găti celor dragi ție ce le place. Cu toate acestea, nu primești recunoștință în schimb, ci mai multe treburi și muncă.

Visezi că alți oameni fac un tort cu rodii


Dacă vezi pe altcineva făcând o prăjitură cu rodii într-un vis, înseamnă că ar trebui să acorzi puțin mai multă atenție partenerului tău sau membrilor familiei. Ei fac un efort să te bucure zilnic cu lucruri mărunte, în timp ce tu o faci rar. Nu trebuie să cumperi cadouri scumpe, ci să surprinzi oamenii pe care îi iubești cu un gest frumos din când în când.

Visezi că mănânci o prăjitură cu rodii


A mânca un tort cu rodii într-un vis înseamnă că cineva încearcă să te impresioneze. Cineva din împrejurimile tale te place și vrea să fii îndrăgostit de ei. Încă nu ți-au spus asta, dar știi că de multe ori ești în centrul atenției lor. Ai ignorat cu succes încercările acelei persoane până acum, dar este timpul să te întrebi dacă îți place atenția sau te deranjează.

Visezi că alți oameni mănâncă o prăjitură cu rodii


Când vezi pe altcineva mâncând o prăjitură cu rodii, înseamnă că te vei apropia de cineva care are deja o relație. S-ar putea să nu existe chimie între voi, dar toată lumea va crede că sunteți mai mult decât prieteni sau asociați de afaceri.

Visezi că arunci o rodie


Aruncarea unei rodii într-un vis înseamnă că vei face lucruri stupide în numele iubirii. O altă posibilitate este ca persoana iubită să îți provoace o mulțime de griji și probleme. Va trebui să rezolvi o situație complicată cauzată de unul dintre membrii familiei tale sau de unul dintre prietenii apropiați.

Semnificațiile viselor pot fi mai simple. Dacă aveți rodie sau ați văzut-o, asta v-a afectat cu siguranță subconștientul și visele.

Postări relevante