Orez - Simbolistica.com

Orez

Orez

La fel ca pâinea și grâul în Europa, orezul constituie în Asia hrana esențială. Așadar el are aceeași semnificație simbolică și rituală.

Orezul este de origine divină. Se consideră că el se află în dovleacul primordial, în aceeași calitate ca și neamurile omenești. Mai mult de atât, asemenea ploii din deșert, el crește și umple spontan hambarele.

Toate legendele din Asia orientală o dovedesc.

Importanța orezului în Japonia

Cultura anevoioasă a orezului este o consecință a ruperii relațiilor dintre cer și pământ. El a fost adus în Japonia de către prințul Ninigi, nepotul lui Amaterasu.

Ninigi-no-Mikoto este o zeitate în mitologia japoneză. Nepot al zeiței soarelui Amaterasu, Ninigi este străbunicul primului împărat al Japoniei, împăratul Jimmu. Descendența sa din Rai a adus orez și ordine pe pământ. Cele trei comori sacre aduse cu Ninigi din Cer și strămoșii divini au stabilit Familia Imperială Japoneză.

În această nouă cultură, orezul constituie obiectul unui ritual de comuniune. Împăratul gustă această cereală pentru a se afla în tovărășia Zeiței soarelui. Pentru japonezi, orezul este simbolul belșugului, datorat puterii cerești.

Amaterasu este zeița soarelui în mitologia japoneză. Una dintre zeitățile majore (kami) din Shinto, ea este, de asemenea, descrisă în primele texte literare ale Japoniei ca conducător (sau unul dintre conducători) al tărâmului ceresc Takamagahara și strămoșa mitică a casei imperiale japoneze prin intermediul nepotului ei Ninigi. Împreună cu frații ei, zeitatea lunii Tsukuyomi și impetuosul zeu al furtunii Susanoo, este considerată a fi una dintre „Trei copii prețioase”, cei trei cei mai importanți descendenți ai zeului creator Izanagi.
Lăcașul principal de cult al lui Amaterasu, Marele Altar din Ise din Ise, prefectura Mie, este unul dintre cele mai sfinte locuri din Shinto și un important centru de pelerinaj și punct turistic. Ca și în cazul altor kami Shinto, ea este, de asemenea, consacrată într-un număr de altare Shinto din toată Japonia

Simbolismul orezului asociat culturii chineze

Hrană a vieții dar și a nemuririi, orezul roșu se află ca tare în tainele societăților secrete chineze. Cei care respectă acest ritual spun că el provine exclusiv din puterea seniorului Ming, adică din lumină sau din cunoaștere. Este prin urmare, ca pâinea, un simbol al hranei spirituale. Orezul se transformă alchimic în cinabru, sulfură roșie de mercur. Acest lucru amintește de sulful roșu al ezoterismului islamic și de opera la roșu a alchimiei occidentale.

Născut Zhu Yuanzhang în 1328 și orfan la 16 ani, omul care ar fi întemeiat dinastia Ming a supraviețuit cerșind înainte de a deveni novice la o mănăstire budistă. Când mănăstirea sa a fost arsă câțiva ani mai târziu, în timpul unui conflict între soldații dinastiei Yuan și rebelii dintr-o sectă budistă cunoscută sub numele de „Turbanii Roșii”, Zhu s-a alăturat rebelilor, ridicându-se rapid printre rânduri și chiar căsătorindu-se cu fiica unuia dintre comandanți. În momentul în care oamenii săi au răsturnat capitala din Nanjing a dinastiei Yuan, Zhu, în vârstă de 40 de ani, se distanțase de învățăturile mai ezoterice ale rebelilor, deși numele pe care l-a dat dinastiei sale, Ming, înseamnă „luminos”, în posibilă referire la zeul luminii venerat de foștii tovarăși.

Orezul înseamnă bogăție, belșug, puritate primordială.

Trebuie menționat totodată, că și în occident el este simbol al fericirii și al fecundității. Cu prilejul ceremoniilor de căsătorie, se aruncă pumni de orez.

Postări relevante