Fluture - Simbolistica.com

Fluture

Fluture

MITOLOGIE

În mod obișnuit, fluturele este considerat a fi un simbol al subtilității și al instabilității. Noțiunea de fluture care arde la flacăra unei lumânări nu ne aparține nouă. În Bhagavad Gîta, citim despre fluturii care se zoresc spre moarte în flacăra cea strălucitoare că se aseamănă cu oamenii ce aleargă spre pierzanie.

Revelația lui Bhagavad-Gita: Krishna îi spune Gita lui Arjuna
Bhagavad Gita, adesea denumit Gita, este o scriptură hindusă de 701 de versuri care face parte din epoca Mahabharata (capitolele 23-40 din Bhishma Parva), datată în secolul al II-lea î.Hr. Este considerat a fi una dintre principalele sfinte scripturi pentru hinduism, a treia religie ca mărime din lume și cea mai veche.
Gita se află într-un cadru narativ al unui dialog între prințul Pandava Arjuna și ghidul său și conducătorul său Krishna, un avatar al Domnului Vishnu. Dialogurile Krishna-Arjuna acoperă o gamă largă de subiecte spirituale, atingând dileme etice și probleme filosofice care depășesc cu mult războiul cu care se confruntă Arjuna.
Orientul de Est și simbolistica asociată fluturilor

Fluturele este ușor și plin de grație. De aceea, reprezintă în Japonia, o emblemă a femeii. Doi fluturi, însă, figurează fericirea din cuplu. Simplu, fluturilor le este imprimată ușurimea subtilă, fiind niște spirite călătoare. Apariția lor anunță sentimente antitetice: fie vizita, fie moartea unei persoane apropiate.

De remarcat este faptul că fluturele servește, în spațiul sino-vietnamez, la exprimarea unei urări de viață lungă poate părea totuși paradoxal. Această asimilare este rezultatul unei omofonii, pentru că se alătură două caractere cu aceeași pronunțare (t’ie), care au semnificații diferite. Fluturele și, respectiv, vârsta înaintată, septuagenar devin un tot. În plus, fluturele este uneori asociat cu crizantema, spre a simboliza toamna.

Mitul lui Psyche și expansiunea culturală

Un alt punct de vedere al simbolismului fluturelui se construiește pe transpunerile acestuia: crisalida este oul care conține potențialitatea ființei. Fluturele ce iese din ea este un simbol al învierii sau, chiar, al ieșirii din mormânt. O metaforă de ordin asemănător este folosită și în mitul lui Psyche, această zeitate fiind reprezentată cu aripi de fluture. Ea este reprezentată întocmai pe frescele de la Pompei. Mai remarcăm și în mitul lui Yuan-k’o, Nemuritorul-grădinar, că frumoasa sa soție dezvăluie secretul viermilor de mătase, fiind ea însăși, poate, un vierme de mătase.

Răpirea lui Psyche de William-Adolphe Bouguereau (1895)
Psyche este zeița greacă a sufletului. S-a născut drept femeie muritoare, cu o frumusețe care rivaliza cu Afrodita. Psyche este cunoscută cu ajutorul poveștii numită Fundul de aur, scrisă de Lucius Apuleius în secolul al II-lea.

O credință populară a antichității greco-romane conferea sufletului ce părăsea trupul morților forma unui fluture. Această credință poate fi regăsită și la anumite populații turce din Asia centrală care au suferit o influență iraniană și pentru care defuncții pot apărea sub forma unui fluture de noapte.

Mitologia irlandeză

În Tochmarc Etaine, o povestire irlandeză din ciclul mitologic, zeița pe nume Etain simbolizează suveranitatea și este soția zeului Mider. Aceasta este preschimbată într-o baltă de apă de către renegata primă soție a zeului, care era geloasa. Din baltă se naște însă, nu după multă vreme, un vierme care devine un splendid fluture, pe care traducerea engleză îl numește uneori muscă. Simbolismul său este totuși eminamente splendid. Zeii Mider și OEngus, mai apoi o descoperă pe Etain preschimbată, o adăpostesc și o ocrotesc.

Étaín și zeul Mider, ilustrare de Stephen Reid

Această muscă purpurie avea dimensiunile unui cap de om. Ea era cea mai frumoasă din lume, iar sunetul vocii sale și zumzetul aripilor erau mai plăcute decât cimpoaiele, harpele și cornii. Ochii „muștei” străluceau precum nestematele în beznă. Parfumul ei lecuia de foame și sete pe oricine în preajma căruia venea. Simbolismul său este cel al fluturelui, acela al spiritului eliberat de carcasa de carne și care devine binefăcător și preafericit, precum în simbolistica creștină.

Mitologia din bazinul Mexicului

La azteci, fluturele este un simbol al sufletului sau al suflului vital eliberat cu ultima respirație din gura suferindului. Un fluture ce zboară printre flori reprezintă sufletul unui războinic căzut pe câmpul de luptă. Luptătorii morți însoțesc soarele pe prima jumătate a drumului său vizibil, până la prânz. Apoi coboară pe pământ sub formă de păsări Colibri sau de fluturi.

Toate aceste creații decurg probabil din asocierea plastică a fluturelui și a flăcării, din cauza culorilor și a bătăilor sale de aripi. De aceea, zeul focului, la azteci, poartă ca emblemă un pieptar numit fluture de obsidian. Obsidianul, precum silexul, este o piatră de foc. Este arhicunoscut faptul că din această piatră sunt făcute cuțitele pentru sacrificiu. În plus, în Casa vulturilor sau în Templul războinicilor, acest zeu al focului este creionat prin înfățișarea unui fluture.

Itzpapalotl care poate însemna fie „fluture obsidian”, fie „fluture gheară”

Într-un plan al simbolismului universal, fluturele este o metaforă a focului solar și diurn. În paralel, în cultura mexicană, acestei embleme cu putere creatoare incredibilă i se adaugă atributele de suflet al războinicilor și de soare negru. Fluturele este corespondentul elementului ce străbate lumile subterane în timpul cursei sale nocturne. Astfel, într-un mod ascuns, el este legat de noțiunea de sacrificiu, de moarte și de înviere. Atunci, fluturele de obsidian devine simbol al divinităților htonice, asociate cu moartea. În gliptica aztecă, fluturele a devenit un substitut al mâinii, un semn al numărului cinci, numărul Centrului Lumii.

Simbol al renașterii

În folclorul negrilor Baluba și Lulua din Kasai ( regiunea centrală din Congo) este ilustrată analogia suflet-fluture. Omul, spun ei, urmează de la viață la moarte ciclul fluturelui. În copilărie este o mică omidă, la maturitate o omidă mare, iar la bătrânețe devine crisalidă. Mormântul său este coconul din care iese sufletul care-și ia zborul sub forma unui fluture. Ouăle depuse de acest fluture sunt expresia reîncarnării sale. Tot așa, psihanaliza modernă vede în fluture un simbol al renașterii.

VISE

Visezi un fluture


Dacă vezi un fluture într-un vis, asta simbolizează fericirea pe termen scurt. Există șansa să ajungi într-o relație cu cineva de care nu ai trecut, dar nici nu vei reuși să depășești obstacolele care te despărțeau înainte. Îți va fi greu să știi că lipsa iubirii nu este o problemă, ci mândria și încăpățânarea, care sunt caracteristici pentru tine și partenerul tău.

Visezi un fluture pe o floare


A visa la un fluture pe o floare înseamnă că nu vei avea încredere în partenerul tău. Probabil ai avut experiențe amoroase proaste în trecut, așa că acum ți-e frică de tot ce are legătură cu relațiile. Veți avea nevoie să puneți la îndoială fiecare cuvânt pe care îl spun, așteptându-vă în secret să întâlniți minciuni și trădari.

Visezi un fluture care zboară


Când vezi un fluture zburând în visul tău, acesta este un avertisment că vei întâmpina dificultăți. Există șansa ca jobul tău să scadă, iar apoi vei afla de ce ești capabil și cum. Vei fi nevoit să reamintești multor asociați că i-ai ajutat în situații similare și că achitarea împrumutului pe care le-ai acordat ar însemna foarte mult pentru tine.

VIsezi o omidă care se transformă într-un fluture


Dacă visezi să vezi o omidă transformându-se într-un fluture în visul tău, înseamnă că vei experimenta o transformare spirituală. Oamenii care au decis să schimbe multe lucruri în viața lor după un eveniment au aceste vise adesea. S-ar putea să realizezi că ai pierdut prea mult timp lucrând în loc să fii cu familia ta. De asemenea, este posibil să îți întărești în sfârșit prioritățile și ca iubirea celor dragi să fie mai importantă pentru tine decât câștigarea bogăției.

Visezi doi fluturi


Doi fluturi sunt un semn atât de bun în vise și adesea au ceva de-a face cu viața ta amoroasă. Acesta poate simboliza o dragoste de succes sau o căsnicie fericită. De asemenea, visele cu motive ale unui cuplu de fluturi reprezintă o logodnă sau o căsătorie, adică orice fel de eveniment care sugerează un angajament între două persoane.

Există șansa să vă faceți planuri pentru a începe să locuiți cu cineva, în timp ce o pereche de fluturi înseamnă adesea că oamenii care visează la asta își vor petrece restul vieții cu un partener actual.

Visezi un roi de fluturi


Un roi de fluturi simbolizează vești bune în vise. Dacă ai văzut mulți fluturi într-un vis, înseamnă că cineva apropiat tău va experimenta o mare bucurie, care te va face și pe tine fericit. Este posibil chiar să vină vești bune din străinătate.

Visezi că un fluture aterizează pe tine


Dacă visezi la aterizarea unui fluture asupra ta, înseamnă că s-ar putea să ai o oportunitate grozavă de a câștiga bani în viitor. Aceste vise simbolizează adesea oportunități bune de afaceri pe care nu trebuie să le ratezi. Trebuie să fii atent la posibilitățile care ți se oferă din cauza asta și să nu-ți irosești șansa.

Visezi un fluture care se așază pe altcineva


Când vezi un fluture care aterizează pe persoana iubită într-un vis, înseamnă că una dintre persoanele dragi îți va face progrese la locul de muncă. Vei fi extrem de fericit din cauza asta, deoarece știi cât de mult au muncit pentru asta. Nu vei privi asta ca pe propriul tău câștig sau credit, dar vei fi cu adevărat fericit pentru acea persoană.

Visezi un fluture care scapă


Dacă visezi să prinzi un fluture și acesta scapă, nu este un semn bun, din păcate. Simbolizează sfârșitul unei relații de dragoste în majoritatea cazurilor. Cuplurile căsătorite se vor confrunta cu multe provocări, așa că este important să faci un efort dacă vrei să faci relația ta să funcționeze. Pentru ca asta să se întâmple, amândoi trebuie să fiți gata să luptați pentru dragostea voastră și să aveți voință puternică.

Visezi că prinzi sau ucizi un fluture


Prinderea sau uciderea unui fluture într-un vis simbolizează superficialitatea sau posesivitatea. Asta poate avea ceva de-a face cu viața ta privată sau de afaceri. Va trebui să-ți dai seama ce îți pasă în viață și pentru ce merită să lupți pentru tine. Banii te pot face fericit doar sau asta e altceva? Dacă tinerii visează să prindă sau să omoare un fluture, asta simbolizează gelozia. Probabil că vei dori să-ți ții persoana iubită alături cu orice preț.

Visezi copii care prind fluturi


Dacă visezi la copii jucăuși și zâmbitori care prind fluturi, înseamnă că ai sentimente amestecate cu privire la o situație sau un eveniment. Veți fi fericit, pe de o parte, dar îngrijorat de ceea ce vă rezervă viitorul, pe de altă parte. Părinții ai căror copii pleacă de acasă la școală au adesea aceste vise. Sunt bucuroși pentru că copilul lor merge la facultate și sunt mândri de asta, dar sunt și triști pentru că nu vor fi alături de ei și sunt speriați de ceea ce se va întâmpla în viitor.

Visezi un fluture mort


Un fluture mort simbolizează scopuri neîmplinite. Probabil că nu ești mulțumit de direcția carierei tale sau de o relație cu o persoană dragă. Există planuri și idei pe care nu le-ai realizat, așa că te gândești adesea la asta. S-ar putea să fii frustrat din cauza asta și să nu poți vedea imaginea de ansamblu. Dacă ai începe să lucrezi la lucrurile pe care vrei să le schimbi, viața ta ar avea mult mai mult sens.

Visezi un fluture umplut


Un fluture umplut într-un vis este un semn că ești pe deplin pregătit să te implici într-un proiect mare sau să-ți realizezi ideea. Este timpul să lăsați fricile și nesiguranța deoparte și să mergeți în aventură. Te vei confrunta cu multe obstacole și provocări în drumul tău spre succes, dar asta nu trebuie să te descurajeze pentru că știi pentru ce lupți. Nu rata oportunitatea care se află chiar în fața ta.

Visezi un fluture umplut pe perete


Dacă vezi în vis un fluture împăiat pe perete, înseamnă că ești deprimat pentru că nimeni nu te ia în serios. Probabil te simți prost pentru că superiorul tău nu observă cât de mult efort ai depus în munca ta. Pe de altă parte, s-ar putea să încerci mult să-ți faci persoana iubită fericită și mulțumită, dar nu primești nimic în schimb.

Interpretările acestor vise pot diferi în funcție de culoarea fluturelui pe care l-ați văzut într-un vis.

Un fluture alb


A visa la un fluture alb înseamnă că ar trebui să privești fiecare zi ca pe un cadou și o nouă oportunitate pe care o ai în viață. Ești prea concentrat pe trecut, ceea ce te oprește să privești lumea dintr-o parte mai strălucitoare. S-ar putea să-ți dorești o schimbare, dar îți este frică să faci prima mișcare. Ține minte, ești singurul care poate lupta pentru un viitor mai bun dacă îți dorești cu adevărat asta.

Un fluture negru


Acest tip de fluture este rar și simbolizează nevoia de a privi o imagine de ansamblu atunci când vine vorba de o problemă pe care o aveți. Trebuie să înveți să găsești ceva pozitiv în situațiile proaste care te deranjează. Un sfat de la oameni mai în vârstă și mai înțelepți din împrejurimile dvs. vă va ajuta cu asta, așa că nu vă fie teamă să cereți ajutor.

Un fluture maro


Visarea unui fluture maro simbolizează dorința ta de progres. Ești o persoană cu adevărat ambițioasă care încearcă să-și atingă obiectivele. Nu îți pasă de ceilalți oameni pe acea cale, așa că nu ești preferatul nimănui în împrejurimile tale. Din fericire, opiniile altora nu contează pentru tine. Cel mai important lucru pentru tine este să-ți atingi scopul.

Un fluture albastru


Dacă vezi un fluture albastru într-un vis, înseamnă că nu trebuie să renunți la lucrurile pe care le dorești pentru că vei avea noroc în curând. Este important să rămâi motivat și răbdător și îți vei atinge scopul. Dacă în prezent crezi că nu există nicio modalitate de a depăși problemele pe care le ai, te înșeli. Vei iesi din toate acestea mult mai puternic decat ai crezut.

Un fluture roșu


Când vezi un fluture roșu într-un vis, asta simbolizează pasiunea, precum și pericolul. Există șansa să fii într-o relație secretă cu cineva și îți este teamă că toate acestea vor ieși la iveală. Îți place dragostea cu acea persoană, dar nu te poți opri să crezi că faci o greșeală ne dezvăluind-o altor oameni. Dacă amândoi sunteți siguri de dragostea voastră, nu există niciun motiv să o ascundeți.

Un fluture portocaliu


Un vis în care vezi un fluture portocaliu este un avertisment pentru a fi atenți la ceea ce spui în viața reală. Nesăbuința ta te-ar putea pune în situații incomode. Este atât de important să vorbești despre secretele, planurile și ideile tale cu oameni în care doar ai încredere.

Un fluture galben


Când vezi un fluture galben într-un vis, înseamnă că ar trebui să te ții de liniile directoare pe care le-ai stabilit înainte pentru a obține ceea ce îți dorești. Nu vă abateți de la planul deja stabilit și totul va fi bine.

Un fluture verde


Dacă vezi un fluture verde în visul tău, înseamnă că s-ar putea să-ți placă pe cineva mult mai tânăr decât tine. Farmecul, spontaneitatea și inteligența lor te vor impresiona, așa că îți va părea rău că nu ești mai tânăr sau că ei sunt mai în vârstă. Oricum, te vei gândi mult la acea persoană, dar nu vei face nimic în privința asta.

Un fluture multicolor


Dacă vezi un fluture multicolor în visul tău, înseamnă că unul dintre membrii familiei tale te va bucura. S-ar putea să aducă vești bune sau cadouri valoroase. Vestea bună nu trebuie să aibă vreo legătură cu tine, dar te vor face și fericit.

Semnificațiile viselor pot fi mult mai banale. Dacă ați văzut recent un fluture pe o floare sau zburând, asta v-a făcut o impresie.

Postări relevante