Fluture de noapte - Simbolistica.com

Fluture de noapte

Fluture de noapte

Fluturele de noapte este cel care reușește să chircească frunzele arborilor când se așază pe ele. Este un simbol constant al sufletului în căutarea divinului și mistuit de iubire mistică asemenea fluturelui care-și pârlește aripile la flacăra în jurul căreia zboară. Această temă este laitmotivul literaturii mistice persane.

În noaptea despărțirii dăruiește-mi doar falena iubirii, altminteri flacăra durerii mele va învăpăia universul precum o lumânare. ( Mahmoud Shabestari)

Mahmoūd Shabestarī este unul dintre cei mai celebri poeți sufisti persani din secolul al XIV-lea.
Shabistari s-a născut în orașul Shabestar, lângă Tabriz, în 1288, unde a primit educația, devenind profund versat în terminologia simbolică a lui Ibn Arabi. A scris într-o perioadă de invazii mongole.
Cea mai faimoasă lucrare a sa este un text mistic numit Grădina secretă a trandafirilor (Gulshan-i Rāz) scris despre 1311 în cuplete rimate (Mathnawi). Această poezie a fost scrisă ca răspuns la cincisprezece întrebări referitoare la metafizica sufistă adresate „literaturilor sufisti din Tabriz” de Rukh Al Din Amir Husayn Harawi (d. 1318).

Simbol al unei umanități care visează să-și ia zborul spre piscurile înalte ale iubirii, falena se roagă fierbinte, în noaptea rece, să capete aripi.

Postări relevante