Delfin - Simbolistica.com

Delfin

Delfin

Simbolistica delfinului se leagă de cea a apelor și a conversiunilor.

Mitologia asociată lui Dionysos

În mitologia greacă, Dionysos, se urcase pe o corabie pentru a ajunge la Naxos, dar conștientizase că marinarii se îndreaptă spre Asia. Cel mai probabil aceștia doreau să-l vândă ca sclav. Atunci, le-a transformat vâslele în șerpi, a umplut corabia de viță de vie și-a făcut să răsune cântecul unor fluiere nevăzute. Corabia a paralizat și s-a oprit printre vrejurile de vie . Pirații, înnebuniți și îmbătați, au văzut ca singură soluție să se arunce în mare, unde au devenit delfini. Asta explică de ce delfinii sunt prietenii oamenilor și încearcă să-l salveze când se scufundă, fiindcă sunt pirați pocăiți.

Călătoria lui Arion și influențele delfinilor

Plutarh descrie cititorului călătoria lui Arion transportat și escortat de delfinii. Aceștia îl scapă de furia marinarilor gata să-l ucidă, în momentul în care Arion se aruncă în mare. În “Banchetul celor șapte înțelepți” se consemnează că înainte ca trupul său să se fi cufundat în întregime, delfinii s-au repezit pe apă, ridicându-l pe spinările lor, lăsându-l la început pradă temerilor nesiguranței, tulburării. Dar ușurința înotului lor, mulțimea lor, aerul lor binevoitor… sprinteneala lor.. îl făcură, după cum se spune, să uite de frica morții și să nu mai vrea decât să trăiască, să dorească fierbinte să fie salvat și să apară drept un favorit al zeilor, primind de la ei o glorie veșnică.

Această povestire este bogată în simboluri a căror interpretare este transparentă. Arion trece din această lume zdruncinată și violentă în lumea mântuirii veșnice, grație ajutorului dat de delfini. Nu este, prin urmare, de mirare că Hristos a fost ulterior reprezentat sub înfățișarea unui delfin. Într-un sens mai psihologic și etic, povestirea indică de asemenea trecerea de la excitația la spaimele imaginației, la seninătatea luminii spirituale și a contemplării prin mijlocirea bunătății. Se constată aici existența celor trei etape ale evoluției spirituale. Prima este marcată de predominanța emotivității și a imaginației. Ulterior se face trecerea către intervenția bunătății sau a iubirii și a devotamentului. Iar în final apar iluminarea în slava și pacea interioară.

Legenda evocată la începutul acestui articol reafirmă interpretarea care consideră delfinul drept un simbol de conversiune.

Mai mult de atât, delfinul a devenit și simbolul regenerării. Acesta era reprezentat în Delfi lângă trepiedul lui Apollo.

Arta grecească și glorificarea delfinilor

Delfinul era totodata și un simbol al prezicerii, al înțelepciunii și-al precauției. Aceste calități admirabile se adăugă vitezei sale de deplasare și au reușit să facă dintr-însul un maestru al navigației. De aceea este adesea creionat cu un trident sau o ancoră asemenea lui Poseidon.

Delfinii erau glorificați ca zei în Creta preelenică. Luând în considerare un imn homeric, Apollo se încarnează într-un delfin pentru a ajunge la țărmul Crisei, care îi deschidea drumul către Delfi.

În arta greacă, omul era adesea reprezentat călare pe un delfin. Acest animal sacru joacă fără îndoială un rol în ritualurile fenebre, unde apare ca un ghid ce conduce sufletele morților( psihopomp). Jean Defradas consemna că: “Cretanii credeau că morții se retrag la capătul lumii, în insulele Preafericiților, îi că delfinii îi transportă în spinare până la locuințele lor de dincolo de mormânt.”

Postări relevante