Delfin - Simbolistica.com

Delfin

Delfin

MITOLOGIE

Simbolistica delfinului se leagă de cea a apelor și a conversiunilor.

Mitologia asociată lui Dionysos

În mitologia greacă, Dionysos, se urcase pe o corabie pentru a ajunge la Naxos, dar conștientizase că marinarii se îndreaptă spre Asia. Cel mai probabil aceștia doreau să-l vândă ca sclav. Atunci, le-a transformat vâslele în șerpi, a umplut corabia de viță de vie și-a făcut să răsune cântecul unor fluiere nevăzute. Corabia a paralizat și s-a oprit printre vrejurile de vie . Pirații, înnebuniți și îmbătați, au văzut ca singură soluție să se arunce în mare, unde au devenit delfini. Asta explică de ce delfinii sunt prietenii oamenilor și încearcă să-l salveze când se scufundă, fiindcă sunt pirați pocăiți.

Călătoria lui Arion și influențele delfinilor

Plutarh descrie cititorului călătoria lui Arion transportat și escortat de delfinii. Aceștia îl scapă de furia marinarilor gata să-l ucidă, în momentul în care Arion se aruncă în mare. În „Banchetul celor șapte înțelepți” se consemnează că înainte ca trupul său să se fi cufundat în întregime, delfinii s-au repezit pe apă, ridicându-l pe spinările lor, lăsându-l la început pradă temerilor nesiguranței, tulburării. Dar ușurința înotului lor, mulțimea lor, aerul lor binevoitor… sprinteneala lor.. îl făcură, după cum se spune, să uite de frica morții și să nu mai vrea decât să trăiască, să dorească fierbinte să fie salvat și să apară drept un favorit al zeilor, primind de la ei o glorie veșnică.

Această povestire este bogată în simboluri a căror interpretare este transparentă. Arion trece din această lume zdruncinată și violentă în lumea mântuirii veșnice, grație ajutorului dat de delfini. Nu este, prin urmare, de mirare că Hristos a fost ulterior reprezentat sub înfățișarea unui delfin. Într-un sens mai psihologic și etic, povestirea indică de asemenea trecerea de la excitația la spaimele imaginației, la seninătatea luminii spirituale și a contemplării prin mijlocirea bunătății. Se constată aici existența celor trei etape ale evoluției spirituale. Prima este marcată de predominanța emotivității și a imaginației. Ulterior se face trecerea către intervenția bunătății sau a iubirii și a devotamentului. Iar în final apar iluminarea în slava și pacea interioară.

Legenda evocată la începutul acestui articol reafirmă interpretarea care consideră delfinul drept un simbol de conversiune.

Mai mult de atât, delfinul a devenit și simbolul regenerării. Acesta era reprezentat în Delfi lângă trepiedul lui Apollo.

Arta grecească și glorificarea delfinilor

Delfinul era totodata și un simbol al prezicerii, al înțelepciunii și-al precauției. Aceste calități admirabile se adăugă vitezei sale de deplasare și au reușit să facă dintr-însul un maestru al navigației. De aceea este adesea creionat cu un trident sau o ancoră asemenea lui Poseidon.

Delfinii erau glorificați ca zei în Creta preelenică. Luând în considerare un imn homeric, Apollo se încarnează într-un delfin pentru a ajunge la țărmul Crisei, care îi deschidea drumul către Delfi.

În arta greacă, omul era adesea reprezentat călare pe un delfin. Acest animal sacru joacă fără îndoială un rol în ritualurile fenebre, unde apare ca un ghid ce conduce sufletele morților( psihopomp). Jean Defradas consemna că: „Cretanii credeau că morții se retrag la capătul lumii, în insulele Preafericiților, îi că delfinii îi transportă în spinare până la locuințele lor de dincolo de mormânt.”

VISE

Visezi că vezi un delfin

Dacă vezi un delfin în vis, înseamnă că cineva pe care îl crezi că este protectorul tău te va părăsi. Acesta ar putea fi un partener, un prieten sau un membru al familiei care va călători în străinătate. Nu veți putea funcționa fără sfaturile și conversațiile lor la început, deoarece fac parte din viața de zi cu zi, dar îți vei da seama că trebuie să te obișnuiești cu noua situație.

Visezi că înoți cu delfinii

Când visezi să înoți cu delfinii, asta simbolizează fericirea. Probabil că plănuiești o vacanță într-o destinație pe care ți-ai dori să o vizitezi de mult timp. Întrucât ești unul dintre acei oameni care consideră călătoria drept una dintre cele mai prețioase experiențe, entuziasmul tău va crește pe măsură ce se apropie data plecării.

Visezi că prinzi un delfin

Visul în care prinzi un delfin sugerează că vei fi nedrept. S-ar putea să greșești în legătură cu cineva care nu a făcut nimic rău, dar alții l-au calomniat. Vor încerca să explice motivele din spatele acțiunilor lor, ceea ce te va deruta și te va face să te întrebi. Asta ar putea duce la descoperiri dureroase care vor pune sub semnul întrebării tot ceea ce ai crezut până acum.

Visezi un stol de delfini

Dacă vezi un stol de delfini într-un vis, înseamnă că vei extinde cercul de prieteni și cunoștințe cu oameni interesanți. Îi vei întâlni accidental și îți vei da seama că dorești să petreci timp cu ei. Așteaptă-te la momente frumoase petrecute împreună.

Visezi că salvezi delfini

Dacă visezi că salvezi delfini, înseamnă că vei reconstrui pasiunea în căsnicia sau relația ta. Este posibil să te fi îndepărtat de partenerul tău din cauza lipsei de comunicare sau a timpului pe care îl petreceai cu el, ceea ce îți afectează și viața sexuală. Cu toate acestea, situația se poate schimba în curând. S-ar putea să călătorești undeva sau să mergi la cină, după care vei trăi din nou acele momente de la începutul relației tale.

Visezi că observi delfini

Dacă visezi că observi delfinii de pe țărm, asta simbolizează nevoia ta de libertate. Probabil că nu ești mulțumit de un segment al afacerii sau vieții private. Nu folosești întregul potențial pe care îl ai la locul de muncă, așa că uneori ți se pare că îți pierzi timpul în locul greșit. Nu ar fi o idee rea să-ți arăți talentele sau abilitățile prin hobby-uri. Asta ar putea deveni chiar o sursă suplimentară de venit pentru tine.

Visezi un delfin rănit

Când vezi un delfin rănit sau pe moarte într-un vis, nu este un semn bun. Acest vis poate simboliza pierderea încrederii sau sfârșitul unei relații de dragoste. Dacă ești într-o relație sau căsătorie din obișnuință în loc de dragoste, probabil că se va termina.

Visezi un delfin mort

Nici acest vis nu are un sens pozitiv. Simbolizează disperarea sau anxietatea. Probabil că ești într-o fază în care crezi că nimeni nu te înțelege și ți se pare că nu ai pe cine să te bazezi. Vestea bună este că acest lucru nu va dura mult timp. Aceste vise simbolizează uneori sfârșitul unei relații profesionale sau al unei prietenii.

Visezi că tu călărești un delfin

Dacă visezi că tu călărești un delfin, asta poate avea mai multe semnificații. Acest vis simbolizează progresul în carieră sau îmbunătățirea statutului social. Probabil că ești mulțumit de asta în acest moment, mai ales de felul în care situația merge în avantajul tău. Te bucuri de respectul oamenilor din jurul tău.

Pe de altă parte, un vis poate sugera că tânjiți după cineva sau ceva și că vă pierdeți încet speranța că dorința ta va deveni realitate.

Visezi că altcineva călărește un delfin

Dacă vezi pe altcineva călărind un delfin într-un vis, înseamnă că vei reuși să depășești o problemă pe care o ai cu ajutorul unui prieten. Ai o voință puternică, în timp ce o persoană dragă îți va oferi motivație. Vei depăși orice obstacol care îți stă astfel în cale.

Visezi că tu hrănești delfini

Acest vis este un semn foarte bun. Simbolizează fericirea, bucuria și prosperitatea în perioada următoare. S-ar putea să auzi vești bune în curând.

Visezi că altcineva hrănește delfini

Dacă visezi că alți oameni hrănesc delfini, înseamnă că ar trebui să fii atent la ipocriți. Cineva încearcă să te convingă să crezi că faci o greșeală, ceea ce nu este adevărat. Motivele comportamentului lor sunt necunoscute, dar ești conștient de intențiile lor, așa că vei ști cum să reacționezi la asta.

Visezi că tu vorbești cu un delfin

Când visezi să vorbești cu un delfin și îți amintești tot ce ai vorbit, asta ar putea dezvălui mesaje importante din subconștientul tău. Este posibil să ai o dilemă morală sau trebuie să iei o decizie importantă. Un delfin din acest vis reprezintă conștiința ta.

Visezi că altcineva vorbește cu un delfin

Dacă visezi că alți oameni vorbesc cu un delfin, înseamnă că părerea cuiva despre tine te va surprinde. Vei auzi că o persoană care nu te cunoaște bine te respectă foarte mult și te laudă altora. Nu vei ști cum au ajuns la o asemenea concluzie, dar vei fi flatat.

Visezi că tu te joci cu un delfin

Dacă visezi că te joci cu un delfin, înseamnă că ar trebui să-ți folosești mai mult inteligența pentru a progresa în viață. Probabil că nu vrei să te deranjezi și să lupți pentru o poziție sau note mai bune la școală. Cu toate acestea, lenea ta poate minimiza inteligența pe care o deții. Nu neglija acest fapt și lucrează asupra ta, deoarece asta îți va plăti cu siguranță în viitor.

Visezi că altcineva se joacă cu un delfin

Un vis în care vezi pe altcineva jucându-se cu un delfin simbolizează nesiguranța. Este legat de emoții în acest caz. S-ar putea să-ți fie frică să-ți arăți emoțiile cuiva sau ceva sau ai început să observi că emoțiile tale pentru un partener încep să se estompeze. Va trebui să lămurești unele lucruri din cap și apoi să discuți cu partenerul tău despre asta.

Visezi că un delfin te atacă

Dacă visezi că un delfin te atacă, înseamnă că ești gata să faci un mare sacrificiu pentru a-ți atinge obiectivele. S-ar putea să-ți dai seama în sfârșit cum vrei să arate viața ta, așa că vei avea suficientă putere și voință pentru a realiza lucrurile pe care ți le dorești. Continuă să faci asta și vei reuși.

Visezi că un delfin atacă pe altcineva

A visa că un delfin atacă pe altcineva înseamnă că ar trebui să-ți asculți intuiția. Vocea ta interioară îți spune când ceva este bun sau rău, așa că ascultă-l pentru că nu vei regreta.

Semnificațiile viselor pot fi mult mai simple. Dacă ați văzut recent un delfin, asta se poate să vă fi făcut o impresie.

Postări relevante