Crizantemă - Simbolistica.com

Crizantemă

Crizantemă

MITOLOGIE

Așezarea regulată și sub formă de raze a petalelor face, din crizantemă, un simbol esențialmente solar, asociat așadar ideilor de longevitate și chiar de mortalitate. Lucru explicat implicit și de utilizarea acestei flori drept emblemă a casei imperiale japoneze. Crizantema heraldică japoneză are șaisprezece petale, ceea ce suprapune imaginii solare pe cea a unei raze a vânturilor, în centrul căreia Împăratul domnește, centralizând direcțiile spațiului.

Din Japonia până în China și Vietnam, mai multe omofonii îi acordă un rol mediator între cer și pământ, și o asociază nu numai noțiunilor de longevitate și imortalitate, dar și celor de împlinire, de totalitate. Ea devine astfel un simbol de perfecțiune și, deci, de bucurie pentru privire.

În Asia ca și în Europa, este prin excelență floarea de toamnă. Iar toamna este anotimpul vieții liniștite după terminarea muncilor câmpului. De aceea filozoful Zhou Dunyi o vede printre celelalte flori, drept cea care se ascunde și fuge de lume. Mai mult de atât, chiar și Poetul Suo Gongdu din epoca Tang face din ea emblema simplității, a spontaneității firești și discrete a taoiștilor, ceea ce nu este, în definitiv prea diferit.

VISE

A visa că aduni crizanteme albe, înseamnă pierdere și multă nedumerire, dacă visezi că aduni crizanteme colorate, indică logodne plăcute.

Dacă visezi crizanteme în buchete, denotă că dragostea ți se va oferi, dar o ambiție prostească te va face să o lași deoparte.

Când visezi că treci pe un bulevard de crizanteme albe, cu câte o crizantemă galbenă pe ici pe colo, se prevestește un sentiment ciudat de pierdere și tristețe, din care sensibilitățile se vor extinde și vor căpăta noi puteri. În timp ce te uiți la aceste flori albe în timp ce treci și simți brusc că spiritul tău părăsește corpul tău și o voce strigă cu voce tare „Slavă lui Dumnezeu, Creatorul meu”, prevestește că o criză este în așteptare în viitorul tău apropiat. Dacă unii dintre prietenii tăi leșina, iar alții preiau idei adevărate în legătură cu nevoile spirituale și pământești, te vei bucura de viață în sensul ei cel mai profund. Adesea moartea este aproape de tine în aceste vise.

Postări relevante