Zenit - Simbolistica.com

Zenit

Zenit

Zenit provine de la cuvântul arab ce înseamnă drum drept. Acesta este punctul unde verticala, care se ridică din locul unde se află observatorul, străpunge sfera cerească deasupra orizontului. Este contrarul nadirului care provine tot de la un cuvânt arab se desemnează opus. Nadirul este punctul cerului aflat la capătul unei linii verticale care ar pleca de la picioarele observatorului și trecând prin centrul pământului s-ar prelungi la infinit.

Simbolismul zenitului și al nadirului se desprinde ușor din aceste descrieri. Zenitul marchează punctul superior al unei roți al cărei butuc ar fi pământul. Dacă discul chinezesc Bi ar fi așezat la verticala orizontului, nadirul ar marca punctul inferior. În locul pământului putem să ne imaginăm drept butuc al roții orice alt centru: o societate, o persoană, psihicul.

Tradițiile asociază bi cu cerul, iar cong cu pământul. Discurile bi se găsesc în mod constant cu imagini asemănătoare cu cerul și pământul, sugerând că forma circulară a discului are, de asemenea, o semnificație simbolică, așa cum explică această descriere: Se constată că aceste obiecte mărturisesc etapele timpurii ale dezvoltării conceptelor cosmologice care au rămas importante în cultura chineză în timpul perioadelor de război și Han: noțiunea unui cer acoperitor (gaitian) care se învârte în jurul unei axe centrale, ciclul celor Zece Soarele și utilizarea unei forme timpurii a pătratului tâmplarului.Aceste obiecte au fost manipulate de șamani care erau liderii religioși ai societății Liangzhu și transmițătorii de cunoștințe cosmologice.

Opoziția relativă zenit-nadir corespunde circuitului evolutiv-involutiv al oricărei existențe ce se desfășoară în timp. Zenitul indică punctul culminant al hemiciclului evolutiv. Prin urmare marchează atât începutul declinului, cât și punctul de plecare al hemiciclului involutiv. Nadirul, pe de altă parte, este punctul cel mai de jos. De aceea desemnează începutul procesului evolutiv.

Se mai știe că verticala simbolizează timpul și că orice manifestare a sufletului se desfășoară în timp. Trecerea spre zenit, printr-o străpungere a boltei cerești în înălțime, va indica deci trecerea de la viața în timp la viața în eternitate. Mai exact se face trecerea finitului în infinit. Însă, trecerea spre nadir, punctul cel mai de jos al curbei involutive, va marca scufundarea tot mai adâncă în materia cea mai densă.

Pe de o parte, se definește calea materializării pe plan intelectual. Pe de alta, se conturează calea spiritualizării și a intuiției.

În relație cu Zodiacul, M. Sernard observă că: La nadir, se află plasat semnul Fecioarei, element de Pământ, dar în care se naște conștiița divinului, simbolizată de semnul său complementar, Peștii, și începe întoarcerea spre nemărginit. În mitologii și religii Fecioara este întotdeauna asociata cu nașterea sau renașterea zeului, socotită, deci, o expresie a Energiei- Conștiință supremă. Ca și Peștii, Fecioara este considerată casa lui Mercur, mesagerul, intermediar și legătură între zei. În Fecioară, Mercur leagă Energiile involutive, hemiciclul de stânga ( sau de jos) cu Energiile evolutive din hemiciclul din dreapta ( sau de sus).

În punctul cel mai înalt al zenitului vom spune: moartea este în viață ( media vita in morte sumus). În punctul cel mai de jos al nadirului vom gândi: viața se află în moarte.

Vedeți și zodiac.

Postări relevante