Trident - Simbolistica.com

Trident

Trident

Tridentul este un simbol al zeităților mării ce-și au sălașul în străfundul abisurilor acvatice. La origine, tridentul era imaginea dinților monștrilor marini, asemănători valurilor cu creste de spumă pe care le stârnesc furtunile. El rămâne totodată una dintre cele mai vechi arme de pescuit. Tridentul mai este și o armă ofensivă a unei categorii de gladiatori, retiarii, care luptau cu un trident și o plasă.

Retiarul este cel mai ușor identificabil tip de gladiator, datorită echipamentului său semnat. Din punct de vedere tehnic, retiarius nu a fost deloc un „gladiator”, deoarece nu a luptat cu sabia – gladius – după care astfel de luptători și-au luat numele. Armele și armurile sale puteau fi decorate. Arheologii au excavat trei gărzi de umăr gravate din cazarma gladiatorilor de la Pompei. Unul este gravat cu ilustrații ale unei ancore, un crab și un delfin. Altul prezintă cupidoni și capul lui Hercule. Al treilea are scrijelite arme și inscripția RET / SECUND („retiarius, rangul doi”).

Tridentul este emblema lui Poseidon( Neptun), zeul mărilor și arată dominația acestuia asupra împărăției apelor pe care le poate tulbura sau liniști. În aceeași perspectivă, el mai este, dimpreună cu năvodul, simbolul lui Hristos : pescarul de oameni. Este și simbolul Treimii, în acest caz, însă dinții lui trebuie să fie egali. Tridentul a putut sluji drept reprezentare ascunsă a Crucii.

Potrivit unei tradiții creștine, tridentul este, în mâna Satanei…, instrumentul de pedeapsă: el este folosit la aruncarea păcătoșilor în foc, simbolul chinurilor. Dar, adaugă Paul Diel, tridentul mai este și simbolul vinii: cei trei dinți ai săi reprezintă cele trei pulsiuni( sexualitate, nutriție, spiritualitate), cadru al tuturor dorințelor prea ușor ațâțate. El mai întruchipează și primejdia stricării, slăbiciunea fundamentală, care îl face pe om să cadă pradă ispitei și, apoi, pedepsei.

Tridentul este o emblemă solară ( dinții lui sunt raze) și un simbol al trăsnetului ( dinții lui sunt fulgere); tridentul își lovește prada; el se apropie de anumite reprezentări ale vajrei, care este deopotrivă trăsnet și trident.

Tridentul( trishūla ) este, în India, mai ales emblema lui Shiva, transformatorul lumii și nimicitorul aparențelor. Cei trei dinți închipuie fie trikāla, sau timpul întreit ( trecut, prezent, viitor), fie Ierarhia cu trei niveluri a manifestării, fie cele trei calități (guna). Trikāla este indicată prin ridicarea a trei degete de la mâna dreaptă într-un gest numit trishûlahasta.

În budism, tridentul este înțeles ca un simbol al triratnei: triplul giuvaier. Putem vedea în el și întreitul curent de energie din tantrism: sushumnā, în centru, și de o parte și de cealaltă, idā și pingalā, care se apropie de vârful central, evocând astfel încolăcirea curentelor( nadī) în jurul axei.

Triratna, (sanscrită: „Trei bijuterii”) Pali Ti-ratana este numită și Refugiul triplu. În budism Triratna ea cuprinde Buddha, dharma (doctrină sau învățătură) și sangha (ordinul monahal sau comunitatea). Unul devine budist spunând cuvintele „Mă duc la refugiu la Buddha, merg la Doctrină pentru refugiu, merg la Ordinul pentru refugiu”.
În jainism, cele trei bijuterii (denumite și ratnatraya) sunt înțelese ca samyagdarshana („dreapta credință”), samyagjnana („cunoaștere corectă”) și samyakcharitra („conduită corectă”). Unul dintre cei trei nu poate exista exclusiv celorlalți și toate sunt necesare pentru eliberare spirituală. Triratna este simbolizată frecvent în artă ca un trident.

Vedeți și vajra.

Postări relevante