Usturoi - Simbolistica.com

Usturoi

Usturoi

Mănunchiul de usturoi sau de flori de usturoi, conform unei tradiții din Europa centrală, deține simbolic puterea de a alunga vampirii dacă este agățat la capul patului. Plinius nota că usturoiul îndepărtează șerpii și ferește oamenii de nebunie.

În Siberia, potrivit credințelor buriaților, sufletele femeilor care mor în timpul nașterii se întorc noaptea ca să-i chinuie pe cei aflați în viață. Totuși, ele pot fi recunoscute după mirosul de usturoi pe care-l răspândesc.

Buriatii împărtășesc multe obiceiuri cu alți mongoli, inclusiv turmele nomade, și ridicarea gers pentru adăpost. Astăzi majoritatea buriatilor locuiesc în și în jurul orașului Ulan-Ude, capitala Republicii Buriat. Însă majoritatea urmează un stil de viață mai tradițional în mediul rural. Vorbesc o limbă centrală mongolă numită Buryat. Ediția 2010 a UNESCO a Atlasului limbilor lumii în pericol clasifică limba buriat ca fiind „grav amenințată”.

Populația batak din Borneo i-a oferit usturoiului puterea de a regăsi sufletele rătăcite. De asemenea, se povestește că în tradițiile străvechi din regiunea Var( la Draguignan), în focurile aprinse pe toate străzile cu ocazia sărbătorii de Sfântul Ioan se prăjeau căței de usturoi. Apoi, oamenii plecau cu acești căței la casele lor.

Batak este un termen colectiv folosit pentru a identifica o serie de grupuri etnice austroneziene strâns legate. Ele sunt predominant găsite în Sumatra de Nord, Indonezia și vorbesc limbile Batak.

Antichitatea clasică atribuia usturoiului anumite proprietăți ale căror influențe mai pot fi regăsite în folclorul grecesc contemporan. În timpul sărbătorilor Tesmoforiilor sau Sciroforiilor femeile mâncau usturoi. Ele procedau întocmai, pentru că se afirma că această plantă înlesnește menținerea castității impuse de durata sărbătoririi. Altminteri, grecii detestau usturoiul.

Credința cea mai persistentă însă, din bazinul mediteranean și până în India, este că usturoiul ferește de deochi. De aceea, găsim în Sicilia, Italia, Grecia și în India mănunchiuri de căpățâni de usturoi legate cu lână roșie. În Grecia, simplul fapt de a pronunța cuvântul usturoi te păzea de deochi.

În răstimpul sărbătorilor rituale ale înnoirii cu caracter desfătător, ce încă mai sunt sărbătorite în Tracia grecească și care au fost analizate de etnografa Katerina J. Kavouri, personajul principal al ceremoniei – care include ordalii cum ar fi călcatul pe tăciuni- are la încheietura mâinii o legătură de usturoi.

Tracia este una din regiunile Greciei, cea mai estica regiune, având granița comună cu Turcia și Bulgaria, și regiunea Macedonia din Grecia. Tracia este printre cele mai mici regiuni din Grecia, situată între râurile Nestos si Evros.  Mărimea regiunii Tracia este de 8.578 kmp. Aproximativ o treime din populație este de origine musulmană (majoritatea de proviniență turcă).

Chiar în zilele noastre, păstorii din Carpați, înainte să-și mulgă pentru întâia oară oile, își freacă mâinile cu usturoi sfințit pentru a feri turma de mușcăturile șerpilor.

În toate aceste practici, usturoiul se arată a fi un agent ce protejează de influențele nefaste sau de agresiunile periculoase.

Vechii egipteni făcuseră din usturoi, din cauza mirosului său, un zeu- probabil antișarpele. La Roma, celor care mâncaseră usturoi le era interzisă intrarea în templul Cybelei. Într-una din podele sale, Horațiu tună și fulgeră împotriva usturoiului. Tot din pricina mirosului, fără îndoială. Pentru că făcea parte din hrana obișnuită a soldaților romani, usturoiul devenise simbol al vieții militare.

Templul Cibelei sau Templul Magnei Mater a fost primul și cel mai important templu al Romei pentru Magna Mater („Marea Mamă”), care era cunoscut grecilor sub numele de Cybele. A fost construită pentru a găzdui o anumită imagine sau formă a zeiței, o piatră meteorică adusă din Asia Mică Grecească la Roma în 204 î.Hr., la cererea unui oracol și găzduită temporar în zeița templului Palatin al Victoriei. Noul templu a fost dedicat pe 11 aprilie 191 î.Hr.
Postări relevante