Pustnic - Simbolistica.com

Pustnic

Pustnic

Îndrăgostitul de pe lama a șasea ajunge conducător triumfal al Carului, dar se lovește mai întâi de Dreptate. Aceasta îi reamintește că echilibrul strict este legea însăși a lumii și că lucrurile nu trebuie tulburate. Pentru a rezolva această nouă echivocitate, el va alege calea pe care i-o propune pustnicul, cel de-al nouălea arcan major al Tarocului.

Acest bătrân înțelept este puțin adus de spate și se sprijină într-un toiag. Bastonul său întruchipează sensul atât lungii sale peregrinări cât și armei lui împotriva nedreptății sau greșelii ce i-ar putea apărea în cale. Vârstnicul are o mantie lungă, albă, cu căptușeală galbenă. Gluga are aceeași culoare și prezintă în vârf o ghindă galbenă. În mâna dreaptă el ridică de un inel alb, până în dreptul obrazului, un felinar cu șase fețe. Dintre acestea nu se văd decât trei: două galbene și una roșie.

Acest felinar ne trimite, desigur, cu gândul la lampa lui Diogene. Cu ajutorul acesteia el căuta, în amiaza mare, un om în cetatea Atenei, dar nu dădea decât de nebuni.

Diogene a fost o figură controversată. După ce a fost exilat din Sinope, s-a mutat la Atena . Aici el a criticat multe convenții culturale ale orașului. S-a modelat pe exemplul lui Heracle și a crezut că virtutea era mai bine dezvăluită în acțiune decât în teorie. Diogene și-a folosit stilul de viață și comportamentul simplu pentru a critica valorile sociale și instituțiile a ceea ce a văzut ca o societate coruptă și confuză.
El a făcut o virtute din sărăcie. A devenit notoriu pentru cascadoriile sale filosofice, cum ar fi purtarea unei lămpi în timpul zilei, pretinzând că este în căutarea unui bărbat (adesea redat în limba engleză ca „căutând un om cinstit”).

Dar felinarul Pustnicului este asemenea lămpii lui Hermes Trismegistus. El mai creionează și sensul unei lumini ascunse a înțelepciunii, o lumină pe care Pustnicul o acoperă cu mantia lui albă de inițiat.

Iluminarea trebuie să rămână interioară și este inutil să-i orbești pe cel cărora nu le este hăzărită.

Calea Înțeleptului este calea prudenței, iar Pustnicul, maestrul cel de taină, lucrează în nevăzut ca să condiționeze devenirea ce se coace. Desprins de lume și de patimile ei, el este filozoful enigmatic prin excelență. Litera H care apare pe lamele franțuzești în ortografia numelui său ( l’Hermite), subliniază în mod apreciativ legăturile lui simbolice cu Hermes, atotputernicul maestru al adevăraților inițiați.


Hermes Trismegistul a fost un alchimist legendar din Alexandria. El este adesea înfățișat cu un trident care reprezintă razele iluminării sale. Inițiații care îi urmează învățăturile sunt cunoscuți sub numele de ermetici. Termenul grecesc referitor la Hermes, Trismegistul, înseamnă De Trei ori Mare. Acesta a fost asimilat cu zeul Thot pentru egipteni, Hermes pentru greci și Mercur pentru romani, fiind identificat de unii chiar cu Moise. Este considerat inventatorul scrisului și al limbajului, al magiei, al astronomiei și al alchimiei.
Postări relevante