Porumb - Simbolistica.com

Porumb

Porumb

În culturile mexicane și înrudite, porumbul este expresia cumultivă a Soarelui, a Lumii și a Omului.

În Popol-Vuh, creația omului nu este desăvârșită decât după trei încercări. Primul om a fost nimicit de inundație, din cauză că era din lut. Al doilea om a fost sfărâmat de o ploaie abundentă, căci era din lemn. Al treilea și ultimul ne este nouă părinte, datorită faptului că a fost făcut din porumb.

Cea mai veche relatare scrisă a lui Popol Vuh (ms c. 1701 de Francisco Ximénez, O.P.)
Popol Vuh este un text care relatează mitologia și istoria poporului Kʼiche, unul dintre popoarele Maya, care locuiesc în zonele munților guatemalieni, Chiapas mexican, statele Campeche și Quintana Roo și zonele din Belize.
Popol Vuh este o narațiune sacră fundamentală a poporului Kʼiche din mult înainte de cucerirea spaniolă a Mexicului. Include mitul creației mayaș, exploatările gemenilor erou Hunahpú și Xbalanqué și o cronică a poporului Kʼiche.
Numele „Popol Vuh” se traduce prin „Cartea Comunității”, „Cartea Sfatului” sau mai literal ca „Cartea Poporului”. A fost păstrat inițial prin tradiția orală până aproximativ în 1550, când a fost înregistrat în scris.
La fel ca Chilam Balam și textele similare, Popol Vuh are o importanță deosebită, având în vedere lipsa de relatări timpurii care se ocupă de mitologiile mezoamericane. După cucerirea spaniolă, misionarii și coloniștii au distrus multe documente.

Porumbul este simbolul prosperității considerată în însăși originea sa: sămânța.

Postări relevante