Homa - Simbolistica.com

Homa

Homa

Homa este o pasăre mitică, celebră în literatura persană. Simbolismul ei se leagă de ideea de noroc și glorie. Ea rătăcește în înaltul cerului și îi copleșește cu puteri benefice pe cei pe care îi acoperă cu aripile ei.

Sa’di o opune uneori bufniței, care simbolizează blestemul și nenorocirea:

Nimeni nu va căuta adăpost sub aripa bufniței

Nici chiar de-ar dispărea orice homa de pe fața pământului

( Sa’di, Golestan, ed. Moscova, 1959)

Saadi într-o grădină de trandafiri, dintr-un manuscris mogol al lucrării sale Gulistan, c. 1645. Saadi este în dreapta.
Saadi este recunoscut pe scară largă ca unul dintre cei mai mari poeți ai tradiției literare clasice, câștigându-i porecla „Maestrul vorbirii” sau „Fărarul de cuvinte” (استاد سخن) sau pur și simplu „Maestrul” (استاد) printre persani. savanţii. El a fost citat și în tradițiile occidentale.Bustan a fost clasată drept una dintre cele mai bune 100 de cărți din toate timpurile de The Guardian.

Prin noblețea și sobrietatea eu, homa se opune și corbului, simbol al cupidității. Folclorul povestește că homa se hrănește cu resturi de oase, spre a nu le stânjeni pe celelalte animale. Maestrul mistic este comparat cu homa prin noblețea lui sufletească și prin binecuvântarea pe care o aduce. Tot ceea ce se leagă în vreun fel de puterea benefică este așadar atribuit acestei păsări.

Pasărea Homa în emblema Uzbekistanului

În unele legende ( ca de pildă Tainele lui Hamza ), homa a lujit drept motiv decorativ. Adeseori mobilierul este împodobit cu capete de homa, din lemn sau metal.

Postări relevante