Gol - Simbolistica.com
Gol

A face gol în sine înseamnă a se elibera de amalgamul de imagini, dorințe și emoții. Acesta este sensul simbolic pe care misticii și poeții îl acordă acestei expresii .

Mai înseamnă a evada din roata existențelor efemere, a resimți doar setea de absolut. Acesta este drumul, conform lui Novalis, care deschide spre interior porțile adevăratei vieți.

Novalis a fost unul dintre cei mai mari poeți și prozatori germani. Este considerat cel mai de seamă reprezentant al Cercului romanticilor de la Jena. Influențat de Fichte, căruia i-a fost discipol, cultivă idealismul magic și extazul mistic.

Jacques Maritain punctează, din punct de vedere filosofic: spunând vid, abolire, negare, dezgolire, se indică o realitate în acțiune, plină de vitalitate, actuația ultimă prin care și în care se consumă vidul… Este vorba aici de o energie, de un act absolut imanent…actul abolirii oricărui act. Este de fapt introducerea rodnică a experienței Sinelui. Acest act este însoțit de fiecare dată de o anume satisfacție spirituală.

Jacques Maritain a fost un filozof catolic francez. Autor a peste 60 de cărți, a ajutat la reînvierea lui Thomas de Aquino pentru vremurile moderne. A influențat dezvoltarea și redactarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Papa Paul al VI-lea i-a transmis „Mesajul oamenilor de gândire și de știință” de la sfârșitul Vaticanului II lui Maritain. Acesta a fost prietenul și mentorul său de lungă durată. Interesul și lucrările lui Maritain acopereau multe aspecte ale filozofiei, inclusiv estetica, teoria politică, filosofia științei, metafizica, natura educației, liturghia și eclesiologia.

Potrivit școlii budiste de Mijloc, realizarea goliciunea discursului duce la experiența de necomunicat a naturii lui Buddha.

Cuvântul pentru „gol” (sunna în pali, shunya în sanscrită) este folosit de Buddha ca adjectiv simplu pentru a descrie, de exemplu, o cameră goală: „Există colibe goale, călugări. Meditați!”
Cuvântul „vid” este cel mai bine cunoscut pentru locul său central în Sutra Inimii a tradiției Mahayana. „Forma este vid; vidul este formă ”, o frază care se repetă și pentru celelalte patru agregate care ne construiesc ideea de sine: sentiment, percepție, formațiuni și conștiință. Sutra continuă spunând că „vidul este natura tuturor lucrurilor”, extinzând astfel înțelegerea psihologică că o persoană este goală de sine până la înțelegerea metafizică cuprinzătoare că toate fenomenele sunt goale de auto-natură.

Postări relevante