Focă - Simbolistica.com

Focă

Focă

Foca reprezintă un animal alunecos, unsuros, lucios, insesizabil. Ea într-un plan metaforic simbolizează fecioria, nu cea care s-ar datora unei voințe superioare, ci cea păstrată din teamă, din frica de a se dărui, de a fi lipsit de iubire.

Astfel, în legendele grecești, nimfele urmărite de zei se transformau în foci. Poseidon, zeul mării, avea nenumărate foci, pe care le încredințase lui Proteu să le protejeze. Acesta era unul din zeii subalterni ai mării și avea însușirea de a se schimba în orice formă ar fi dorit.

Nimfele (pluralul grecesc nymphai) sunt spirite de natură mitologică care apar ca femei tinere frumoase. Etimologic, cuvântul nimfă este legat de cuvântul grecesc pentru mireasă.

Simbolismul focii este astăzi mai limpede. Aceasta ar semnifica inconștientul sau, cel puțin, acea parte a inconștientului născută din refulare și ferm înfrânată de Proteul fiecăruia. Dar, acesta este susceptibilă, ca și stăpânul ei, de orice metamorfoză. Se povestește de exemplu, că femelele foci își leapădă pielea pe țărm și se plimbă de-a lungul plajelor sub înfățișarea unei femei încântătoare.

Alchimistul mistic german Heinrich Khunrath a scris despre zeul mării care schimbă forma, care, datorită relației sale cu marea, este atât un simbol al inconștientului, cât și perfecțiunea artei. Făcând aluzie la scintila, scânteia din „lumina naturii” și simbolul anima mundi, Khunrath a declarat despre elementul protean Mercur: catolicul nostru Mercur, în virtutea scânteii sale de foc universale a luminii naturii, este fără îndoială Proteus , zeul mării vechilor înțelepți păgâni, care are cheia mării și … puterea asupra tuturor lucrurilor.
Postări relevante