Electra - Simbolistica.com

Electra

Electra

Electra, după un mit grecesc, ar fi dat naștere Armoniei în urma legăturii pe care a avut-o cu Zeus. Dar personajul Electra, nu este cunoscut pentru asta, ci mai degrabă din tragedia greacă, unde apare ca fiică a lui Agamemnon și a Clitemnestrei. Tatăl său a fost ucis de Egist,care era iubitul mamei sale. Acest lucru a marcat-o pe Electra și ajunge să fie măcinată de dorința de a-și răzbuna tatăl și de a-și vedea mama murind.

După o perioadă de fixație asupra mamei, care datează din prima copilărie, fata se îndrăgostește de tatăl ei . Implicit devine, astfel, geloasă pe mamă. Pentru că nu primește un răspuns afectiv din partea tatălui,ea tinde să se virilizeze pe sine pentru a-și seduce mama, sau, refuzând căsătoria este înclinată spre homosexualitate. Complexul Electrei corespunde în spațiul psihanalizei complexului Oedip, însă cu nuanțe feminine.

Complexul lui Oedip este un termen folosit de Sigmund Freud în teoria sa a etapelor de dezvoltare psihosexuală. Ea este folosită pentru a descrie sentimentele copilului pentru părintele de sex opus și gelozia și furia față de același -parinte sex.
În esență, un băiat simte că concurează cu tatăl său pentru posesia mamei sale. Pe când, o fată simte că ea concurează cu mama ei pentru afecțiunile tatălui ei. Potrivit lui Freud, copiii își privesc părintele de același sex ca un rival pentru atenția și afecțiunile părintelui de sex opus.

Electra nu-și va ucide mama cu mâinile ei, ci îl va determina pe fratele ei, Oreste, s-o facă. Mai mult de atât, ea îl ajută să înfigă pumnalul.

Electra și Orestes, dintr-o povestire din 1897 a tragicilor greci, de Alfred Church

În orice caz, Electra simbolizează o dragoste pasională îndreptată spre părinți, ce tinde a-i transforma în entități egale prin moarte. Ajunsă la acest echilibru funebru, cerând zeilor „dreptate împotriva nedreptății”, Electra reînnoadă simbolul mitului, restabilind Armonia cerută de Destin.

Postări relevante