Deal - Simbolistica.com

Deal

Deal

Această ridicătură de pământ era pentru egipteni simbolul a ceea ce a ieșit mai întâi la suprafață din haos, atunci când aerul a suflat vijelios peste apele primordiale. Zeii pun piciorul pe dealul originar și creează lumina.

Mitul creației egiptene
Înainte de invenția timpului, universul era plin de nesfârșite ape întunecate și haos învolburat, care apăreau sub forma unei întinderi infinite de ape întunecate invizibile, numite Nun. În întuneric era un deal primordial cunoscut sub numele de ben-ben. De pe el s-a ridicat un mare zeu Ra (Atum) care s-a creat din Monahia. El s-a simțit singur și a decis să creeze viață folosind magia sa cunoscută sub numele de Heka.

Colina este astfel prima manifestare a creației lumii; suficient de proeminentă pentru a se diferenția de haosul inițial, ea nu are însă măreața imensitate a muntelui.

Ea marchează începutul unei emergențe și al diferențierii.

Liniile sale molcome o armonizează cu un aspect al sacrului care este pe măsura omului.

În multe legende irlandeze, sid sau Lumea Cealaltă este localizată în movile ( sau lacuri), de unde sensul de colină pe care îl capătă acest cuvânt în irlandeză medie și în cea modernă. Este vorba de o adaptare lexicală recentă datorită disimulării noțiunii de sid.

În înțelesul ei celtic, în loc să însemne creația lumii acesteia, colina simbolizează lumea cealaltă.

Postări relevante