Behemoth - Simbolistica.com

Behemoth

Behemoth

În capitolul al XL-lea din „Cartea lui Iov” citim că Behemoth ( sau hipopotamul) paște iarbă ca boul. Datorită acestei ilustrări, rabinii au făcut din el un animal miraculos ce trebuie rezervat ospățului Profetului lor.

Acest bou este atât de imens, spun ei, încât înghite în fiecare zi fânul de pe o mie de munți gigantici, cu care se îngrașă de la începutul lumii. Nu-și părăsește niciodată teritoriul, cel delimitat de cei o mie de munți. Miraculos, aici, iarba mâncată în timpul zilei crește la loc noaptea. Evreii își făgăduiesc multă bucurie la festinul la care acesta va constitui felul de rezistență. Ei binecuvântează mâncarea din partea ce li se cuvine din boul Behemoth.

De fapt, acest bou este un hipopotam și, chiar dacă mănâncă iarba de pe o mie de munți, nu trăiește în munți, ci sub lotușii și trestiile fluviilor și mlaștinilor.

El simbolizează animalul, bruta însăși, forța brutală. De-abia într-o tradiție posterioară a putut să simbolizeze o enormă rezervă de hrană, pe care mesenii și-o vor împărți la ospățurile solemne sau mitice.

Postări relevante