Aer - Simbolistica.com
Aer

Cele patru elemente

Aerul, în cosmogoniile tradiționale, este unul din cele patru elemente alături de pământ, apă și foc.

Precum focul, aerul este un element activ și masculin. Pe de altă parte, pământul și apa sunt considerate elemente pasive și feminine. Acestea două din urmă sunt principii unificatoare, pe când aerul este un simbol al spiritualizării.

Cultura asiatică

Aerul este un element asociat în mod simbolic cu vântul, cu răsuflarea. El reprezintă lumea subtilă, cea așezată între cer și pământ. Este totodată lumea expansiunii, pe care, după cum spun chinezii, o umple suflul (chi), necesar ființelor vii.

Chi este energia conectivă care se întinde pe întregul corp. Este adesea menționată ca energia vieții sau forța vieții din corp. Nu este compus dintr-o anumită formă de materie, ci mai degrabă seamănă cu respirația și sângele care curg prin corpurile noastre. Se mișcă liber prin căi și hrănește sistemele corpului și minții.
Un Chi puternic face ca o ființă umană să fie totală vie, alertă și prezentă, în timp ce chi slab provoacă lentoare și oboseală.
Chi poate fi controlat și menținut pentru a rămâne sănătos. Prin meditația și acupunctura Qigong, chi este controlat și continuat să curgă liber.
Semnele de avertizare că chi este blocat includ: furie, dureri de cap, suferință, amețeli, pierderea poftei de mâncare, anxietate, durere

Simbolismul hindus iterat și în creștinism

Vayu reprezintă suflul în mitologia hindusă. Toate divinitățile vayu, de fapt, constituie la nivelul ființei subtile, cele cinci funcții vitale, considerate modalități ale suflul vital, prana. Mai mult de atât, această respirație este identificată cu Logosul.

Vayu este o zeitate hindusă primară, stăpânul vânturilor, precum și zeitatea respirației și tatăl spiritual al lui Hanuman și Bhima. El este, de asemenea, cunoscut sub numele de Anila („aer, vânt”), Vyāna („aer”), Vāta („element aerisit”), Tanuna („vântul”), Pavana („purificatorul”) și, uneori, Prāṇa („ forța vieții ‘).
Autorul indian Vanamali spune: „Vaishnaviții sau adepții lui Vishnu cred că zeul vântului Vayu a suferit trei încarnări pentru a-l ajuta pe Domnul Vishnu. În calitate de Hanuman, l-a ajutat pe Rama, în calitate de Bhima, l-a ajutat pe Krishna și, în calitate de Madhvacharya, a înființat secta Vaishnava numită Dvaita”. .

Sfântul Martin a spus despre elementul aer că este un simbol sensibil al vieții nevăzute, un factor de mișcare universal și purificator. Toate acestea se regăsesc preponderent în funcția lui Vayu. De asemenea, despre el trebuie adăugat că este însuși considerat drept purificator.

Societatea secretă a Druizilor descoperită prin literatura simbolică

În ezoterismul ismaelian, aerul este principiul alcătuirii și al fructificării, mijlocitorul dintre foc și apă, primul lâm al Numelui Divin. El corespunde funcției lui Tall. Sufletul universal este temeiul rodirii în lume, al perceperii culorilor și formelor, ceea ce ne face să revenim la funcția suflului.

Religia druză s-a născut în aceeași dinastie fatimidă care până atunci era reprezentanta ismaelismului. Curen­tul s-a născut din șiism și recunoaște, spre deosebire de sunnismul dominant drept singur conducător legitim al comu­nității credincioșilor pe unul dintre descendenții lui Ali, văr și ginere al pro­fetului și al Fatimei, fiica lui Mahomed.

Aerul este mediu prielnic luminii, zborului, parfumului, culorii, vibrațiilor interplanetare.

El este calea de comunicare dintre cer și pământ.

Literatura universală preia simbolismul aerului

Afirma Gaston Bachelard: Trilogia sonorului, a diafanului și a mobilului duce la… crearea impresiei intime de ușurare. Ea nu ne este oferită de lumea exterioară. Este victoria unei ființe, odinioară greoaie și confuză, care prin mișcarea imaginară, profitând de învățămintele imaginației aeriene, a devenit ușoară, luminoasă, vibrantă. Libertatea aerului vorbește, luminează, zboară.

Gaston Bachelard a fost un filosof francez. A adus contribuții în domeniile poeticii și filosofiei științei. Acesta din urmă le-a introdus conceptele de obstacol epistemologic și rupere epistemologică (obstacle épistémologique și rupture épistémologique).
Pentru Bachelard obiectul științific ar trebui să fie construit diferit de științele pozitiviste, deoarece informațiile sunt în construcție continuă. Empirismul și raționalismul nu sunt privite ca dualism sau opoziție, ci complementare, prin urmare studiile a priori și a posteriori, sau cu alte cuvinte ale rațiunii și dialecticii, fac parte din cercetarea științifică.

Ființa aeriană este liberă ca aerul și, departe de a se evapora, se opune proprietăților subtile și pure ale aerului.

Victor Hugo scria in Satirul, aceste versuri, față de care a avut influențe și traducătorul Ionel Marinescu:

Întâi, făptura, -parte pădure, e și brută;

Devine duh văzduhul, ființa-i apărută.

Victor-Marie Hugo a fost un poet, romancier și dramaturg francez al mișcării romantice. În timpul unei cariere literare care a durat mai mult de șaizeci de ani, a scris abundent într-o varietate excepțională de genuri.
Hugo este considerat unul dintre cei mai mari și mai cunoscuți scriitori francezi. El a fost în fruntea mișcării literare romantice cu piesa sa Cromwell și drama Hernani. Multe dintre lucrările sale au inspirat muzică, atât în timpul vieții sale, cât și după moartea sa, inclusiv musicalurile Les Misérables și Notre-Dame de Paris. A produs mai mult de 4.000 de desene în timpul vieții sale și a militat pentru cauze sociale, cum ar fi abolirea pedepsei capitale.
Postări relevante