Acantă - Simbolistica.com

Acantă

Acantă

MITOLOGIE

Simbolismul frunzei de acantă, des utilizată în decorațiunile antice și medievale, derivă în mod esențial din spinii acestei plante. Potrivit unei legende consemnate de Vitruviu, sculptorul Callimachos, la sfârșitul secolului al V-lea înainte de Hristos, ca să orneze un capitel, s-ar fi inspirat de la un buchet de frunze acantă ce crescuse deasupra mormântului unei tinere.

Scurtă viață (prin dialogul platonic) a unui poet cu mai multe fațete: c. 310 î.e.n. – c. 240 î.e.n.

Putem reține din această legendă că, inițial cel puțin, acanta era folosită mai ales în arhitectura funerară, ca să amintească tuturor că încercările vieții și ale morții, simbolizate de spinii acestei plante, erau depășite victorios.

Frunza de acantă ornează capitelurile corintiene, carele funebre, veșmintele bărbaților de seamă. Acest lucru are loc pentru că arhitecții, defuncții și eroii au învins toate dificultățile cu care s-au confruntat. Ca orice spin, ea simbolizează și pământul nedestelenit, virginitatea. Asta nu înseamnă decât un alt fel de triumf.

Cel care poartă această frunză a înfrânt blestemul biblic; „spinii și pălămida îți va rodi pământul și te vei hrăni cu iarba câmpului” ( Facerea, 3, 18), în sensul că încercarea depășită victorios s-a transformat în glorie.

FITOTERAPIE ȘI MEDICINĂ

Frunzele, florile și rădăcinile diferitelor specii de acantă au fost folosite în scopuri medicinale ca diuretic și antispastic. În plus, a fost folosită pentru a trata astmul, artrita, diabetul, tulburările articulare și chiar mușcăturile de șarpe veninoși/otrăvitori.

Se folosea local pentru a calma arsurile. Totodată era administrată și intern pentru a calma tulburările gastrointestinale și pentru a întări sistemul imunitar. Aplicată local, se crede că planta crește fluxul sanguin, ceea ce îi conferă proprietăți antiinflamatorii.

La fel ca toate întrebuințările medicinale ale plantelor și ierburilor, acanta trebuie utilizată numai în scopuri medicinale cu îndrumări detaliate din partea unui profesionist medical calificat.

Patrícia Matos, Maria T.B., Artur F.,
A review of the ethnomedicinal uses, chemistry, and pharmacological properties of the genus Acanthus (Acanthaceae),
Journal of Ethnopharmacology, Volume 293, 2022, ISSN 0378-8741

MÂNCARE ȘI BĂUTURĂ

Se spune că frunzele de Acanthus ebracteatus (ilfin de mare) au proprietăți antioxidante și sunt folosite pentru prepararea unui ceai special din plante în Indonezia și Thailanda.

Sunt florile de acantă toxice pentru oameni și animale de companie? Acanta nu are toxicitate raportată pentru oameni sau animale de companie.

Postări relevante