Prun - Simbolistica.com

Prun

Prun

În pictura Extremului Orient, prunul este o temă frecvent folosită. El înainte de toate, este un simbol al primăverii, dar poate sugera câteodată și ideea de iarnă . Reușește să reunească aceste valențe, deoarece înflorește la sfârșitul iernii, începutul primăverii. Prin urmare indică reînnoirea, tinerețea care se află pe punctul de a se manifesta. Fiind și un simbol al purității, florile apar fără frunze. Un călugăr din epoca Song, Congren, a compus o lucrare întreagă despre prunul în floare, din care a făcut un simbol al universului.

Este adevărat că floarea de prun mai este legată și de ideea de nemurire, deoarece Nemuritorii se hrănesc cu ea. De asemenea, ea reprezintă într-un cuvânt blazonul lui Laozi, căci născut sub un prun, acesta a declarat de îndată că va face din numele prunului sub care a văzut lumina zilei numele său originar.

Lao Tzu a fost un vechi filozof și scriitor chinez. El este autorul reputat al Tao Te Ching, fondatorul taoismului filosofic . Este considerat o zeitate în taoismul religios și în religiile tradiționale chinezești.
O figură centrală în cultura chineză, Laozi este revendicat atât de împărații dinastiei Tang, cât și de oamenii moderni ai familiei Li, ca fondator al descendenței lor. Opera lui Laozi a fost îmbrățișată de diverse mișcări culturale.
Miturile taoiste afirmă că Laozi a fost conceput atunci când mama sa a privit o stea căzătoare. Se presupune că a rămas în pântecul ei 62 de ani înainte de a se naște în timp ce mama lui se sprijinea de un prun. (Numele de familie chinez Li împărtășește caracterul lignvistic de „prune”.) Se spune că Laozi a apărut ca un om crescut, cu barbă plină, gri și lobi lungi ai urechilor. Toate acestea erau simboluri ale înțelepciunii și ale vieții lungi. Alte mituri afirmă că a renăscut de 13 ori după prima sa viață în zilele lui Fuxi. În ultima sa încarnare ca Laozi, a trăit nouă sute nouăzeci de ani și și-a petrecut viața călătorind pentru a dezvălui Tao.

Prunul apare, în Japonia, printre plantele purtătoare de noroc, de bun augur, de bucurii.

Uneori este socotit la noi și ca o emblemă a prostiei, lucru ce nu poate fi pe deplin înțeles și implicit explicat.

La amerindienii pawnee, prunul sălbatic, extrem de productiv, reprezintă un simbol al fecundității.

În vise, pruna sau prunele dețin uneori o semnificație erotică. Fructul acesta poate traduce dorința satisfacțiilor și juisărilor sexuale.

Postări relevante