Pas - Simbolistica.com
Pas

Legenda spune că Buddha încă de la naștere a măsurat Universul făcând câte șapte pași în fiecare din direcțiile spațiului. Se mai zice că Vishnu a măsurat universul din trei pași: unul corespunzând Pământului, al doilea lumii intermediare și al treilea Cerului. Sau alteori acești pași erau simboluri ale răsăritului, zenitului și apusului soarelui. De aceea, în Asia orientală sunt venerate urmele acestor divinități: Vishnupāda, Buddhapāda, Shivapāda. Templele ridicate și sărbătorile create preslăvesc urmele pașilor acestora în lumea oamenilor.

Pe urma pașilor tuturor divinităților s-au demarat nenumărate căutări arheologice care au reușit să ateste existența evenimentelor descrise în realitate. Pe Muntele Măslinilor se găsesc urmele pașilor lui Hristos. Pe muntele Daoying sunt relevate vestigiile pașilor nemuritorului Pongzou. Și Mohammed la Mecca și în câteva mari moschei are evidențiate urmele.

Mama lui Yongzi l-a adus pe lume pe Huzl Prințul-de-mei, după ce a călcat pe urma pasului Împăratului Ceresc.

Pașii pelerinului apar în preajma multor locuri de cult. Când îți lași urma pașilor, nu spui doar am venit, ci, aici sunt, aici rămân, așa cum o atestă uneori o legendă ce formulează dorința de a rămâne în prezența divinității.

Totuși se spune că Buddha și marii Sfinți ai budismului nu lasă urme și nu pot fi atinși. Regăsim aici simbolismul universal al urmelor: vestigia pedis. Semnele prezenței acestora ajung să călăuzească o vânătoare care simbolic este una spirituală. Urmele nu se văd decât până la Poarta soarelui, adică până la limitele cosmosului. Dincolo de acest punct, urmele dispar.

Divinitatea este dintru început și pururi lipsită de picioare (ofidiană).

Din punctul de vedere al Ierarhiei stărilor spirituale, urma stărilor superioare se confundă cu piciorul axei verticale, deci cu starea centrală a Omului adevărat din tradiția chineză (zhenren). În afara acestei stări centrale, omul nu mai poate percepe prezența respectivilor pași.

Taiyi Zhenren este o zeitate în religia chineză și în taoism. Taiyi înseamnă „unitate primordială a yin și yang”, iar Zhenren (lit. „persoană adevărată”) este un termen daoist pentru „Persoană perfectă”. Conform deschiderii romanului clasic Fengshen Bang, el este reîncarnarea primului împărat al dinastiei Shang, Tang of Shang.
Taiyi Zhenren este numele dat în Investitura Zeilor și se bazează pe zeitatea Taiyi Jiuku Tianzun. În taoismul ortodox, el este zeitatea mântuirii pentru toate ființele simțitoare din cele 10 direcții, cu o încarnare diferită pentru fiecare direcție și se poate transforma în alte încarnări în orice scop.

Vedeți și picior.

Postări relevante