Maia - Simbolistica.com

Maia

Maia

Ce înseamnă Maia?

Referințele mitologice

Conform mitologiei grecești, Maia a fost o nimfă care își declara dragostea pentru Zeus într-o peșteră. În tradiția romană, mai există o altă Maia. Aceasta nu ar fi nimfa din Arcadia, ci personificarea trezirii naturii primăvara. Totuși, mitologia greacă și cea romană au un punct de vedere comun: Maia este mama lui Hermes.

Hermes și Maia, detaliu dintr-o amforă de culoare roșie mansardată (c. 500 î.Hr.)

Legătura dintre luna mai și Maia

Sărbătorirea acesteia avea loc în luna mai, lună căreia, chiar ea, poate că i-a conferit numele. Maia ar fi divinitatea rodniciei, a propulsării energiei vitale. Prin extensie, analiștii au făcut din ea un simbol al exteriorizării eului.

Implicațiile din cultura vedică

În gândirea vedică, cuvântul sanscrit Maya desemnează iluzia la care se reduce această lume a aparențelor. Lume care nu ar fi nimic altceva decât fructul acțiunii magice a zeilor.

Contemplând imaginea de ansamblu, una pe care nu o putem accesa cu adevărat, putem începe să ne conectăm privind din afara subiectivului. Maya ne pune în lumea „nu a unuia”. Dar în lumea celor „nu a unora”, tot ceea ce suntem este cu susul în jos și înapoi. Locul cuiva, în realitate, trebuie să fie complet recalculat.
Postări relevante