Lumea de Dincolo - Simbolistica.com

Lumea de Dincolo

Lumea de Dincolo

Lumea de Dincolo este domeniul misterios unde se duc toți muritorii după moarte. Diferă de Lumea Cealaltă, care nu este o lume de dincolo, ci este una care stă alături de a noastră. Adeseori aceasta o dublează, în sensul că aceia care locuiesc în ea pot intra sau ieși de acolo liber. Mai mult de atât, acești ar avea capacitatea să-i invite pe muritori acolo. În opoziție se află Lumea de Dincolo, din care nimeni nu se înapoiază. Lumea de Dincolo este uneori descrisă drept o lume rea, aflată sub dealuri și dâmburi.

Prin definiție, Lumea Cealaltă aparține zeilor, în opoziție cu lumea oamenilor care trăiesc pe pământ, ea fiind liberă de contingențele timpului și ale dimensiunii. De aceea, zeii pot fi nemuritori, omniscienți și omniprezenți. Oamenii, din nefericire, nu aparțin unui astfel de dimensiuni și sfârșesc în Lumea de Dincolo.

Lumea de Dincolo și literatura irlandeză

În literatura irlandeză, acest „spațiu” este denumit global sid sau sidh. Cuvântul pornește din punct de vedere etimologic de la pace. Este și o lume prin excelență sacră cu care omenirea nu poate comunica decât în anumite momente, precum sărbătorile, și în anumite locuri, ca cele consacrate, omphaloi. Cei care au transcris legendele irlandeze erau creștini și de aceea au confundat în descrierile lor minunate, într-o manieră oarecum pe nedreaptă, Lumea de Dincolo cu Raiul Biblic. Prin urmare, Lumea de Dincolo și Lumea Cealaltă nu se mai deosebesc inteligibil. Din această cauză, uneori sid-ul a fost plasat fie în colinele Irlandei, fie în adâncul lacurilor.

„Călăreții Sid-ului” pictat de John Duncan 1911
În credința și practica populară, aos sí le sunt oferite adesea ofrande. Tot în legătură cu ei, oamenii au grijă să nu îi supere sau să îi insulte. De multe ori nu sunt numiți direct, ci mai degrabă se vorbește despre aceștia ca „Bunii vecini”, „Oamenii zână” sau pur și simplu „Oamenii”. Cele mai frecvente nume pentru ei, aos sí, aes sídhe. Acestea înseamnă, literalmente, „oameni ai movilelor” (referindu-se la sídhe). Locuitorii sid-ului sunt în general descriși ca uimitor de frumoși, deși pot fi și teribili și hidoși.
Postări relevante