Degete - Simbolistica.com

Degete

Degete

Semnificația degetului mare

Policele este, pentru triburile bambara, un simbol al puterii. Șefii acestor triburi purtau pe el un inel decorat cu semnul fulgerului. Atunci când dădeau un ordin, își legănau mâna și astfel își amenințau interlocutorul cu focul ceresc.

Bambara în valea râului Senegal superior, 1890.(ilustrare din Côte occidentale d’Afrique a colonelului Frey, 1890, Fig.49 p.87)

Tot pentru băștinașii bambara, policarul încarnează nu doar forța fizică, ci și pe cea mentală. Acest deget, fiind prelungirea activității sufletului, mai reprezintă și munca.

Dogonii atribuie degetului mare valoarea numerică 3 și 6, valoare de trei ori masculină, întrucât 3-ul este semnul puterii bărbătești.

Dogonii sunt un grup etnic indigen în regiunea platoului central al Mali, în Africa de Vest, la sud de cotul Nigerului, lângă orașul Bandiagara și în Burkina Faso. Populația este între 400.000 și 800.000.
Dogonii sunt cunoscuți mai ales pentru tradițiile lor religioase, dansurile lor de mască, sculptura din lemn și arhitectura lor. Începând cu secolul al XX-lea, au existat schimbări semnificative în organizarea socială, cultura materială și credințele Dogonului, în parte deoarece țara Dogon este una dintre atracțiile turistice majore din Mali.

Semnificația degetului arătător

Pentru populațiile dogon, arătătorul este degetul vieții, iar mijlociul cel al morții.

Arătătorul este degetul judecății, al hotărârii, al echilibrului, al liniștii sau, altfel spus, al stăpânirii de sine. Arătătorul este însă și degetul stăpânului vorbirii ( cu valoare numerică 7), iar mijlociul cel al vorbirii însăși ( cu valoare numerică 8).

Semnificația degetului mijlociu

Degetul mijlociu al mâinii stângi rămâne singura parte vizibilă din corpul celui mort, care este în întregime învelit și legat într-un giulgiu ritual. Dogonii spun că mortul vorbește celor vii cu ajutorul acestui deget.

Degetul mijlociu mai simbolizează și afirmarea personalității.

Semnificația degetului inelar

Degetele inelar și mic sunt legate de dorință și plăcere. Simbolul inelarului este, însă, mai pregnant sexual decât degetul mic, care este mai degrabă ezoteric. El este degetul dorințelor ascunse, al puterilor oculte, a divinației.

Un bobârnac dat cu inelarul este semnul unei încuviințări totale, ce angajează întreaga persoană.

Semnificația degetului mic

Tot pentru cei din triburile bambara, în relație diametral opusă cu policele, care desemna puterea socială, degetul mic deținea nyama. Nyama este forța vitală a tuturor celorlalte degete, iar datorită acestui atribut mistic, degetul mic era folosit pentru preziceri și descântece.

Degetul mic de la picior simbolizează, ca și cel mic de la mână, persoana în totalitatea ei. De aceea este uneori împodobit cu un inel de argint, simbol al cuvântului care hălăduiește în întreg corpul omenesc, din cap până-n picioare.

Alte caracteristici interpretabile

Scobitura ce desparte degetul mare de la picior de degetul următor are, pentru tribul bambara, o semnificație sexuală. Ei consideră că acolo se află unul dintre centrii nervoși ai corpului uman care comandă corzile, adică nervii sexului și anusului. Acest punct este, deci, reflexul funcțiilor locomotorii, de reproducere și de evacuare ale trupului omenesc. M. Zahan precizează că numeroase practici pun în evidență această relație unele legate chiar de noaptea nunții.

Părintele Dupeyrat a constatat că femeile din Papua( Noua Guinee), la moartea soțului lor, își tăiau o falangă în semn de doliu. Alfred Metraux semnalează același obicei la indienii din delta fluviului Parana( Brazilia).

Potrivit sistemului de corespondențe planetare ale microcosmosului, astrologia tradițională face din police degetul lui Venus, din arătător degetul lui Jupiter, din degetul mjlociu pe cel al lui Saturn, din inelar degetul solar, iar din degetul mic pe cel al lui Mercur.

Postări relevante