Ametist - Simbolistica.com

Ametist

Ametist

Ametistul este un cristal a cumpătării, care păzește de orice fel de beție. Acest aspect își are originea în etimologia cuvântului. Substantivul ametist provine din grecescul ametuslos, care semnifică „care nu este beat”.

Dionysos, zeul grec al vinului și al beției, s-a înfuriat. Un simplu om muritor tocmai îl insultase. În maniera sa egoistă zeul a decis atunci și acolo să se întoarcă împotriva acestor oameni. A jurat că va ucide următorul muritor pe care îl va întâlni. Așa că a creat mai mulți tigri și a pregătit cu grijă o capcană în care ei să facă treaba murdară pentru el. Dionysos era atât de orbit de furie, încât nu a putut conștientiza că unui muritor inocent îi poate fi pusă capăt existența.
Următoarea persoană care a trecut pe lângă el a fost o tânără uimitor de frumoasă, pe drumul său de a onora pe Artemis.
Tigrii au atacat.
Observând acest coșmar care se desfășura, Artemis nu a mai avut timp de pierdut.
Viața tinerei trebuia să se încheie într-un fel sau altul.
Într-un moment de panică, Artemis a transformat rapid această victimă fără vină într-o statuie de cuarț cristalin pur.Astfel ea era protejată de tigri, dar existența îi era încheiată.
Când Dionysos a venit să vadă ce făcuse, realitatea aroganței sale l-a copleșit cu vinovăție și remușcări. A început să plângă lacrimi de vin … A plâns, a plâns și a plâns până când lacrimile sale au înconjurat statuia. Ea a început să se înmoaie în vinul din pământ, transformându-se încet din cuarț limpede într-o nuanță violetă profundă.
Tânăra se numea Ametista. Și așa a început mitul Ametistului.
Se spune că toate ametistele provin din statuia lui Ametista. În ceea ce privește asocierea cu Dionysos, s-a spus tot mai mult despre acest cristal că protejează purtătorul de beție și de a-face prostii în același mod în care a procedat zeul.

De aceea, s-ar explica de ce episcopii, după credințele creștin ortodoxe, poartă un ametist. Episcopul este un păstor de suflete, însărcinat cu o responsabilitate duhovnicească și lumească. El trebuie, spre deosebire de pustnicul meditativ, care a părăsit toate cele lumești, să se ocrotească de orice euforie, fie ea și spirituală.

O tradiție creștină moralizatoare face din ametist un simbol al smereniei, pentru că are culoarea violetelor.

Pliniu considera că, ametistul ferește de vrăjitorii, dacă este gravat cu imaginile lunii și soarelui și dacă este legat la gât cu puf de păun și pene de rândunică. De asemenea, se menționează că piatra semiprețioasă poate vindeca persoana de gută.

Tot eruditul consemna că, așezat sub pernă, ametistul dă vise benefice, întărește memoria și dă imunitate împotriva otrăvurilor.

Vedeți și violet.

Postări relevante