Împăturiri - Simbolistica.com

Împăturiri

Împăturiri

Gohei este pronunțarea japoneză a caracterului chinezesc, iar mitegura este cuvântul japonez care denumește împăturirile ezoterice de hârtie.

Aceste împăturiri ritualice, sau chiar poate magice sunt o ofrandă simbolică și totodată semnul prezenței divinității (kami) în sanctuar.

Termenul kami este adesea tradus ca „zeu”, „domn” sau „zeitate”, dar include și alte forțe ale naturii, atât bune, cât și rele. Ele, datorită superiorității sau divinității lor, devin obiecte de reverență și respect. Zeița soarelui Amaterasu Ōmikami și alte spirite creatoare, strămoși iluștri, lucruri însuflețite, cât și neînsuflețite( plante, pietre, păsări, fiare, pești) pot fi toate tratate drept kami. La începutul Shintō, kami-ul ceresc (amatsukami) erau considerați mai nobili decât kami-ul pământesc (kunitsukami), dar în Shintō-ul modern această distincție nu se mai face. Kami se manifestă în obiecte simbolice sau își au reședința în obiecte simbolice. Miturile Shintō vorbesc despre „800 de miriade de kami” pentru a exprima numărul infinit de potențiali kami, iar altele noi continuă să fie recunoscute.

Există douăzeci de moduri de a împături hârtia, fiecare cu propriile-i semnificații simbolice și ezoterice. Toate slujesc, pentru fiecare om în parte, un antrenament spiritual.

În apropierea templelor se văd munți de împăturiri din acestea; ele amintesc de lumânările aprinse în sanctuarele creștine.

Postări relevante