Ficat - Simbolistica.com

Ficat

Ficat

În mod obișnuit, ficatul este simbol al izbucnirilor mânioase. Totodată, fierea este legată de înverșunare, de intențiile răutăcioase, fapt ce explică și prin gustul amar al bilei. În multiplele arii culturale, există puține cazurile de interpretare diferită. De exemplu, chiar dacă Islamul atribuie ficatului pasiunile, caracteristică unică, totuși fierea rămâne reprezentativă pentru durere, o manifestare puternic încărcată negativ.

Simbolismul ficatului în Biblie

Sfântul Ioan al Crucii, interpretându-l pe Ieremia (Plângerile,3, 19 și Deuteronomul, 32,33) face legătura dintre fiere și memorie, moartea sufletului sau lipsa lui Dumnezeu.

Sfântul Ioan al Crucii este cunoscut mai ales pentru scrierile sale. Atât poezia sa, cât și studiile sale despre dezvoltarea sufletului sunt considerate culmile literaturii spaniole mistice și printre cele mai mari lucrări din toată literatura spaniolă. A fost canonizat de Papa Benedict al XIII-lea în 1726. În 1926 a fost declarat Doctor al Bisericii de Papa Pius al XI-lea și este cunoscut în mod obișnuit ca „Doctorul mistic”.

Gândeşte-Te la necazul şi suferinţa mea, la pelin* şi la otravă!

Cartea Plângerilor (ebraică: אֵיכָה, ‘Êykhôh, din incipitul său care înseamnă„ cum ”) este o colecție de lamentări poetice pentru distrugerea Ierusalimului. În Vechiul Testament creștin este considerată Cartea Ieremia, deoarece profetul este autorul său tradițional.

Vinul lor este venin de scorpion şi otravă pierzătoare de aspidă.

Au nu sunt acestea ascunse la Mine? Şi nu sunt ele pecetluite în cămările Mele?

Cartea Deuteronomului este a cincea carte a Torei evreiești, unde se numește Devarim (ebraică: דְּבָרִים), „cuvintele [lui Moise]” . Este totodată a cincea carte a Vechiului Testament creștin, unde este cunoscută și sub numele de a cincea carte a lui Moise.
Ultimele patru capitole (31-34) conțin Cântarea lui Moise, Binecuvântarea lui Moise și narațiunile care relatează trecerea mantiei conducerii de la Moise la Iosua. În cele din urmă, ultimul capitol este despre moartea lui Moise pe Muntele Nebo.

Fierea dragonului este opusă vinului, este contrariul licorii vieții. Suwen, tratatul de bază al medicinei chinezești tradiționale, atribuie ficatului un gust acru și culoare verde. Ficatul, conform însemnărilor de acolo, este dătător de puteri.

El este generalul care elaborează planurile, vezica biliară este judecătorul care decide și condamnă.

Semnificațiile ficatului în cultura Orientală

Generatoare de forță, bila este totodată sursa mâniei și a curajului, a tăriilor militare în general. În limbile Extremului Orient, numeroase expresii care fac referire la ficat, dar mai cu seamă la fiere, sensul de curaj. În Europa este cunoscută și accepția de amărăciune.

În China antică exista obiceiul de a mânca ficatul dușmanilor, iar dacă respectiva persoană nu o făcea, echivala cu a te îndoi de propriul curaj. De asemenea, tot în cultura asiatică fierea de iepure era folosită pentru făurirea săbiilor.

Kong-yin și-a despicat pântecul pentru a-și înlocui propriul ficat cu acela al stăpânului său ucis în luptă. În Cambodgia, Laos, Champa, prin molestări subtile se obținea un extras de bilă umană. Acesta urma să fie folosit la prepararea unei băuturi pentru șefi sau pentru a unge cu ea capetele elefanților folosiți în război.

Elefanții de război au jucat un rol critic în mai multe bătălii cheie din antichitate, dar utilizarea lor a scăzut odată cu răspândirea armelor de foc în perioada modernă timpurie. Cu toate acestea, au continuat să fie folosite în luptă în unele părți ale lumii, cum ar fi Birmania, Thailanda și Vietnam, până în secolul al XIX-lea.
Postări relevante